Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Muški prozni blok na BEK-u

Large mu%c5%a1ki prozni blok 2023
Ponedjeljak
23.10.2023.

Evo friške doze knjiga za sve one koji vole čitati na ekranima, a ne stignu do knjižare ili knjižnice.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige šest proznih naslova suvremenih hrvatskih pisaca: romane Fiumanski, opet lažeš Vida Barića, Bog vas mrzi Velimira Grgića, Ljubav u Berlinu Željka Ivankovića, Agenti kulture Gordana Nuhanovića i Ljudožderi Tomislava Zajeca, kao i zbirku proza Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske Stanka Andrića, nagrađenu Vladimirom Nazorom.

Tako je premašena brojka od 350 objavljenih naslova, od kojih su čak 60 romani suvremenih hrvatskih autorica i autora. 

"Barićev vispreni akrobatski humor u romanu, ritmički pravedno raspodijeljen na intelektualnu gipkost i trivijalnost do ruba opakog trača, ispaljuje se u neprestanoj rafalnoj paljbi. I zavidnom vještinom, taj mehanizam nikada ne zakaže. Za potrebe svoje dinamične lansirne proze Barić je izmaštao antijunaka Livia Fiumanskog, tabloidnog pregaoca zaposlenog u ožućenom portalu, u vječnom sukobu s nezajažljivim urednikom, gladnim kliktavih lajkavaca." [Davor Špišić, Telegram]

Roman Velimira Grgića Bog vas mrzi napeti je dinamični triler koji svojim stilsko-tematskim osobinama i kvalitetama dojmljivo spaja poetike domaće stvarnosne proze s prepoznatljivim obrascima dalekoistočnih kinematografija. Riječ je o tarantinovskom omažu poetikama krvavih osvetničkih jurnjava, dobro uklopljenom u našu postsocijalističku stvarnost, koja na svoj način i generira i motivira protagoniste ove vrtoglave priče. Priče koja je u cijelosti fikcionalna, ali kakvu može „izmisliti“ samo stvarnost, ili ako baš hoćete, lucidan pisac uronjen u nju.

Roman Željka Ivankovića Ljubav u Berlinu sofisticirana je proza prepuna dobrih opservacija o vječitoj temi muško-ženskih odnosa. Riječ je o zgodnom malom romanu koji se čita s ugodom, jer bez problema uspostavlja kontakt s publikom kojoj je namijenjen — osviještenim ljubiteljima knjige i književnosti. Premda nije riječ o romanu postmodernističkih postupaka, zanimljiv je i način na koji on prirodno urasta u postmoderno vrijeme, u epohu otrežnjenja i izgubljene nevinosti u kojoj niti On niti One ne mogu odigrati posljednji, pobjednički potez.

Agenti kulture roman je koji najjednostavnijim pripovjednim postupkom razobličava „stvarnost“ domaćih književnih i kulturnih festivala – pukim opisivanjem stanja kakvo ono jest. Humor, melankolija, atmosfera provincije, realistična, a istovremeno karikaturalna profilacija likova prepoznatljiva su obilježja Nuhanovićeva pripovijedanja koje zapanjujućom lakoćom ozbiljnost svede na farsu, a stvarnost na apsurd. Pred nama je drugo, izmijenjeno izdanje Agenata kulture, koje se zapravo pojavljuje u svojem izvornom, prvotno zamišljenom, ali neobjavljenom obliku.   

Zajecova prozna forma naslijeđena je iz prethodnih romana — vremenski i tematski razlomljeni prozni fragmenti koje je potrebno naknadno posložiti na prava mjesta od čitatelja svakako zahtijevaju znatnu koncentraciju. Priča svakog od Zajecovih likova funkcionira kao vlastita minijatura iz koje je svaki put očita jedna te ista činjenica — iza ljušture opisanih zlatnih obitelji skrivaju se nimalo idealni životi njihovih članova. Komunikacija unutar obitelji svedena je na minimum i svatko se zatvara u zidove vlastite sobe odbijajući registrirati bilo koju činjenicu koja bi mogla na neki način poremetiti njegovu idealnu projekciju života. No, ljušture polako pucaju i njihov nimalo zlatan sadržaj otkriva se pred čitateljem. [Jelena Gluhak, Vijenac]

Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske Stanka Andrića, nagrađena Vladimirom Nazorom, zbirka je posvema raznorodnih tekstova u kojima autor, u skladu sa suvremenim mu poetičkim strujanjima, briše čvrste granice između povijesti i pripovijesti, pridajući na taj način upravo tekstu presudnu važnost u oblikovanju povijesnoga vremena.

Dobar knjiški izbor za početak tjedna!

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design   2024 01 15t132127.662 15.01.2024.

Eks. prakse: udvajanje // Luka Bekavac (& 2109)

Na posljednjoj tribini u 2023. godini gostovao je Luka Bekavac, jedan od najzanimljivijih pisaca suvremene književne scene.

Intervju
Homepage  usa4210 barcelona  34 24.03.2022.

'Čitateljska publika ne postoji u vakuumu, čitatelji su i gledatelji, i slušatelji, i posjetitelji.'

S Krešimirom Pintarićem razgovarali smo o projektu Besplatne elektroničke knjige, njihovih prvih dvadeset godina i planovima za narednih dvadeset.

Piše: Ivana Dražić

Kritike
Homepage oslo 23.10.2017.

Roman piše živote

'Dnevnik jednog nomada' Bekima Sejranovića može i ne mora biti točan, ali je dokaz da autor i kada piše o sebi piše o svima koji ga čitaju.

Piše: Dalibor Plečić

U fokusu
Homepage eu 15.03.2017.

Novi europski kanon?

Što je 'Nagrada EU za književnost', kako se dodjeljuje i koja je njena uloga u stvaranju zajedničke europske kulture?

Piše: Lina Gonan

Kritike
Homepage grom 10.01.2016.

Od umijeća čitanja prema pisanju

Temeljita studija 'Prema singularnosti' Luke Bekavca prikazuje odnos Derride i književnosti, ali dotiče se spektra tema koje uveliko nadilaze književnost.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
Homepage my bloody valentine 30.11.2015.

Noise Slawonische Kunst

Luka Bekavac je odličnim romanom 'Policijski sat' zaključio kroniku koja je najuspješnije spajanje visoke i niske književnosti na našim prostorima još od Pekića.

Piše: Marjan Čakarević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu