Srijeda
25.05.2016.

Granica se bliži

booksaExtra_large_knjiga_za_van
'Knjiga za van', uvertira u Festival (Foto: FEKP)
A+ A-
Već 15 godina iznova se veselimo Festivalu europske kratke priče, a tako je i ove godine: u nedjelju 29.5. počinje ovogodišnje izdanje posvećeno temi granica i njihovog prelaska i traje do petka 3.6.
 
Već na otvorenju u Laubi u 20:00 sudjeluju tri potpuno različita i krajnje zanimljiva imena: nagrađivana mlada makedonska autorica Rumena Bužarovska (Osmica, Moj muž), dobro nam znani norveški pisac Frode Grytten (Pjesma košnice, Zapalite kuću, Sobe uz more, sobe u gradu), te direktor festivala World Voices i javnih programa američkog PEN-a, László Jakab Orsós.
 
Cjelokupni program odvija se u Zagrebu i Osijeku gdje će 28 pisaca s četiri kontinenta razgovarati i čitati priče vezane uz prostorne, osobne i književne granice. 
 
Među najpoznatijim gostima je Iračanin Hassan Blasim, jedan od najboljih živućih autora na arapskom jeziku, preveden na više od 20 jezika. 
 
U Zagreb se vraća portugalski pisac Afonso Cruz čiji roman Kokoschkina lutka toplo preporučujemo
 
Iz Amerika nam stižu Meksikanac Yuri Herrera koji predstavlja knjigu Balade o teškim vremenima, Argentinac Andrés Neuman koji se nalazi na popisu najistaknutijih latinoameričkih autora Bogotá-39, te Argentinka s adresom u Berlinu Samanta Schweblin.
 
Iz Škotske dolazi Kerry Hudson, novinarka i autorica nagrađene knjige Thirst (2014.) Tu su još Rumunj Cosmin Perța, Šveđanka Lina Wolff... 
 
Na Festivalu, naravno, sudjeluju i pisci iz države i regije. Veselimo se Slovencu Dragi Jančaru, autorima iz BiH Asji Bakić Faruku Šehiću, hrvatskim piscima Josipu Novakovichu, Zoranu Feriću, Zoranu Malkoču, Ivani Šojat-Kuči, Jasni Jasni Žmak, Stanislavi Nikolić Aras, Marku Dejanoviću...
 
U Booksi smo posebno ponosni na našu mikropričašicu Ružicu Aščić koja će na Festivalu predstaviti debitantsku zbirku priča. 
 
Na Festivalu nas očekuje i proglašenje pobjednika tradicionalnog FEKP-ovog natječaja za kratku priču. Žiri (u sastavu: Vladimir Arsenić, Stjepan Balent, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić) je već pročitao 282 priče i objavio popis 20 finalista.
 
Valja dodati da su Festival europske kratke priča i Booksa dio platforme Literary Europe Live koja je nedavno imenovala Nove glasove Europe. Na popisu deset obećavajućih autora nalaze se gošća FEKP-a Rumena Bužarovska i hrvatski pisac Zoran Pilić.
 
Bogati program valja proučiti na web stranici Festivala, a za pokrivanje svih važnih događanja valja odmah raščistiti raspored i angažirati prijatelje, poznanike te članove uže i šire obitelji. 
 
Neka Festival počne!
POVRATAK NA VRH STRANICE