Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predstava prema Krležinim dnevnicima

Large krle%c5%bea

Foto: Facebook 'Miroslav Krleža'

Srijeda
16.02.2022.

Očekuje nas još jedna predstava prema književnom predlošku Miroslava Krleže. Gradsko dramsko kazalište Gavella kao sljedeću premijeru najavljuje predstavu Djetinjstvo u Agramu u režiji Senke Bulić, scensku adaptaciju autobiografske Krležine proze koja će se odigrati 23. veljače u Kulturnom centru Travno. Djetinjstvo zauzima specifično mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa, otkrivajući ishodišne fascinacije i slike iz kojih će se razviti kolosalni opus velikoga pisca. 

Autobiografska proza Djetinjstvo 1902-03. izvorno je dio Krležina dnevnika iz ratnih godina, pisana u proljeće i ljeto 1942. godine. Prvi je put objavljena u Republici, 1952., pod naslovom Djetinjstvo u Agramu godine 1902-03. (Odlomak iz dnevnika polovinom srpnja tisuću devetstotina četrdeset i druge godine), da bi se u mnogobrojnim kasnijim izdanjima pojavljivala kao Djetinjstvo u Agramu. U dramatizaciji su korišteni i autobiografski Fragmenti, kratka proza objavljena u Književnim novostima 1914. godine, a zatim uvrštena kao dodatak autobiografskoj prozi Dnevnik 1933-42. (Sarajevo, 1981.), koja se čini idealnim okvirom za kazališnu adaptaciju Djetinjstva. Kako stoji u najavi, Krleža se ovdje oslobađa nametnutih društvenih obrazaca, 'uređenog dječjeg svijeta nadsvođenog Bogom', 'odbacivanjem svih spoznajnih konvencija koje krivotvore stvarnost'.

U Fragmentima Krleža ruši dječji oltar i gradi kazalište kao presudni oblik slobode, u Djetinjstvu pak bilježi kako je kao dječak jedne vizionarske noći kršćanski kreacionizam zamijenio Darwinovim evolucionizmom, deteologizirao je sliku Čovjeka i sveo je na materiju, što mu je 'objavilo sumrak bogova i historijskog patosa'. 

U predstavi igraju Andrej Dojkić, Marko Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Sven Medvešek i Siniša Ružić. Redateljica je Senka Bulić, autorica dramatizacije i dramaturginja Ana Prolić, scenografiju potpisuje Tomislav Ćurković, kostimografkinje su Nina Silobrčić i Emilija Šušković Jakopac, a glazbenici Matija Antolić i Lucija Barišić.

Nastala je u koprodukciji s Festivalom Miroslav Krleža, u sklopu kojeg je praizvedena 1. srpnja 2021. godine u atriju Leksikografskog zavoda.

Izvor: tportal

Možda će vas zanimati
Književne svilarije
Homepage rubens pan 23.03.2017.

Sto godina podsljemenskog Pana

Dok je ratničko srce Evrope u krvotok rovova upumpavalo milijune litara svježeg ljepljivog crvenila, u Zagrebu se igrao Pan.

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage oton ivekovic  smrt kralja petra svacica u gori gvozdu 1097 god 10.03.2016.

Tajna Krležine crne kutije

Prije točno tri desetljeća, Amerikanci su uzbuđeno čekali jedan od najiščekivanijih televizijskih prijenosa u povijesti...

Piše: Neven Svilar

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage hke 12.07.2013.

Dr. Ostojić: enciklopedijska bolest

Ratimir je žrtva jednog naročito adiktivnog gnostičkog stanja koje je uznapredovalo do najgore, enciklopedijske razine.

Kritike
Homepage large 2496 09.10.2011.

KRITIKA 130: Miroslav Krleža

Trideset godina nakon Krležine smrti sve "u ovoj našoj jadnoj maloj austrijskoj garnizoni" nepopravljivo je isto. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu