Page arrow

Književnost ispred politike

Large mo yan 2
Ponedjeljak
04.03.2013.

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli kineskom piscu Mou Yanu dočekana je vrlo burno. Brojni pisci i umjetnici, među njima Salman Rushdie, Ai Weiwei i Herta Müller, kritizirali su tu odluku zbog toga što je, kažu, Yan režimski pisac koji podržava državnu cenzuru.

Yan dosad nije reagirao na napade, ali u razgovoru za Der Spiegel (što je ujedno prvi veći intervju otkad je primio Nobela), napokon je odgovorio svojim kritičarima.

Yan je rekao da, otkad je primio Nobelovu nagradu, drugi pisci "povećalom traže mane u njegovom opusu i čak iskrivljuju značenja pjesama". Napao je svoje kritičare i rekao da je njegov kolega Liao Yiwu "ljubomoran, što je razumljivo", te da umjetnici poput Weiweija ne predstavljaju Kinu, nego to rade "oni Kinezi koji kopaju zemlju i asfaltiraju ceste golim rukama".

Što se političkog angažmana tiče, Yan je objasnio da se njegov angažman svodi na ono što piše u svojim djelima (premda se, kaže, divi piscima poput Güntera Grassa koji ulaze u javne političke debate). "Pišem u ime naroda, a ne u ime partije. Osuđujem korumpirane činovnike. Moji politički stavovi prilično su jasni. Samo treba pročitati moje knjige", kaže Yan.

Naposljetku, u vezi Nobela, Yan svojim kritičarima odgovara pitanjem: "Postoje ljudi koji misle da bi Nobel trebao ići samo onima koji se protive vlasti. Je li to zaista tako? Zar ne bi Nobelova nagrada za književnost trebala biti dodjeljena za književnost, za nešto što je netko napisao?"

Cijeli razgovor s kineskim piscem pročitajte ovdje.

izvor: Der Spiegel
foto: Bengt Nyman

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu