Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko smije kritizirati Yana?

Large kina komunizam
Utorak
18.12.2012.

U nizu napada na kineskog nobelovca Moa Yana istaknuo se Salman Rushdie koji je nazvao autora terminom 'patsy of the regime' što se može shvatiti kao 'pijun režima', a i kao 'papak'.

Pankraj Mishra kritizirao je Rushdiejev zapadnjački napad na Yana. Rekao je kako anglofoni pisci često napadaju kolege iz 'drugih' režima čime zapravo daju legitimitet vlastitom političkom sustavu. Naveo je i kako pisci rijetko napadaju svoje zapadne kolege kad postupe slično kao Yan, npr. Saula Bellowa koji je pohvalio knjigu koja tvrdi da Palestinci ne postoje. Mishra je stoga Rushdiejev napad prozvao tipičnim primjerom 'selektivnog humanizma' koji poziva na pravdu u drugoj kulturi, a slijep je na svakodnevno nasilje u vlastitom dvorištu.

Rushdie se obranio od napada tako što je naveo kako se, tokom mandata u američkom PEN-u, i sam uključio u kritiku suvremene američke politike. Dodao je i da ipak ne treba izjednačavati dva različita režima jer "demokracije nisu tiranije i u njima pisci slobodno mogu kritizirati centre moći".

Detalje same polemike možete pronaći ovdje, a možete pročitati i originalni Rushdiejev tekst koji je pokrenuo polemiku.

izvor: The Guardian
foto: yeowatzup

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu