Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Jaka konkurencija među autoricama

Large zadie smith
Srijeda
17.04.2013.

Britanska godišnja nagrada, koja se nekad zvala Orange Prize, a sad se zbog povlačenja glavnog sponzora zove Women's Prize (o čemu možete više pročitati ovdje), dodjeljuje se autoricama koje su napisale najbolji roman na engleskom jeziku.

Upravo je objavljen popis od šest djela koja konkuriraju za ovogodišnju nagradu i na popisu se nalaze iznimno hvaljena imena: tu su prijašnje pobjednice, Engleskinja Zadie Smith i Amerikanka Barbara Kingsolver, te Engleskinja Hilary Mantel, jedina autorica koja je osvojila Man Booker dvije godine zaredom, te jedina koja je u istoj godini osvojila Man Booker i Costa Award. Smith je kandidirana za roman NW koji se bavi gradskim životom u sjeverozapadnom Londonu. Kingsolver se na popisu nalazi s romanom Flight Behaviour o klimatskim promjenama, a Mantel se natječe s povijesnim romanom Bring Up The Bodies.

Na popisu se nalaze još engleska autorica Kate Atkinson (Life After Life, roman čija priča svako malo počinje iznova), te američke autorice Maria Semple (Where'd You Go, Bernadette, o briljantnoj arhitektici koja je postala kućanica) i Amy M. Homes (May We Be Forgiven, crnohumorni roman o bizarnim epizodama jedne suvremene obitelji).

Upravo Homes i Mantel slove kao glavne favoritkinje: obje su napisale odlične romane koji se posve razlikuju u svakom pogledu. Stoga je teško predvidjeti kome će žiri biti naklonjeniji.

izvor: The Guardian
foto: David Shankbone (na slici: Zadie Smith)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu