Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Spašena nagrada Orange

Large kate mosse
Ponedjeljak
15.10.2012.

Britanska nagrada za najbolju žensku beletristiku Women's Prize for Fiction (WPF) nastala je 1992. godine kao reakcija na mačističku politiku nagrade Booker.

Za nagradu su konkurirale knjige autorica iz cijelog svijeta koje su dostupne na engleskom jeziku, a velika tvrtka Orange ubrzo je postala glavni sponzor nagrade. Nagrada je tad preimovana u ime sponzora. Ove godine, nakon 17 godina sponzorstva, suradnji je došao kraj. Orange je digao sidro, a nagrada je ostala bez imena, budžeta i plana kako opstati.

Četiri mjeseca nakon odlaska Orangea, stigla je potvrda kako je nagrada zasad ipak spašena. Nagradu će ove godine financirati skupina privatnih investitora predvođenih Cherie Blair (ženom bivšeg premijera Velike Britanije) i autoricama bestselera Joannom Trollope i Elizabeth Buchan.

Nagrada će nositi ime koje je nosila prije Orangeovog sponzorstva. Istovremeno se nastavlja potraga za stalnim sponzorom. Kate Mosse, predsjednica nagrade, navodi kako trenutno pregovaraju s potencijalnim sponzorima i da će uskoro biti objavljen novi sponzor (možda i novo ime) ove nagrade.

izvor: The Guardian
foto: Chris Boland (na slici: Kate Mosse)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu