Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ellis protiv Wallacea

Large ellis
Ponedjeljak
10.09.2012.

Pisac Američkog psiha i bad boy (ili l`enfant terrible, kako vam drago) američke književnosti Bret Easton Ellis šokirao je javnost nizom ispada na Twitteru kojima je napao američkog postmodernističkog pisca Davida Fostera Wallacea.

Ellis je Wallacea, između ostalog, nazvao precjenjenim, pretencioznim, intelektualističkim varalicom koji je vapio za pozornošću i slavom. Razlog zbog kojeg su Ellisove izjave toliko jako odjeknule leži u tome što je Wallace prije 4 godine počinio samoubojstvo i nije u mogućnosti odgovoriti na Ellisove grube napade.

U nizu reakcija na Ellisove riječi, izdvajamo onu Geralda Howarda, urednika koji je radio na prvim romanima oba autora. Howard je 1985. radio u Penguinu na uređivanju Ellisovog romana Manje od ništice, a 1986. je počeo raditi na Fosterovom romanu Metla sistema. Iako su Ellis i Wallace pisali posve različitim stilovima, oba autora bili su mladi, uspješni i ambiciozni pisci koji su pisali za sličnu publiku. Uz to, obojica su imali problema s alkoholizmom i ovisnošću. Iz tih sličnosti i razlika, proizašla je i međusobna netrpeljivost: Wallace je već u drugom romanu očito parodirao Ellisov način pisanja, a Ellis nije mogao izdržati Wallaceovu intelektualnu aroganciju. Dva desetljeća međusobne netrpeljivosti toliko su pokvarila njihov odnos da ni Wallaceovo samoubojstvo nije moglo primiriti uzrujanog Ellisa.

Howard naziva Ellisov svjetonazor 'uzavrelim, ciničnim, krhkim, divljačkim i bez iluzija', iz čega proizlazi i Ellisov napad na Wallacea. Ipak, njegove ispade Howard smatra osvježenjem u kurtoaznom književnom polju. Uistinu, činimo li uslugu Wallaceu ako njegovom djelu ne pristupimo kritički, nego uz uzrečicu 'o mrtvima sve najbolje'? Uz to, ako se odmaknemo od moralne vrijednosti Ellisovih komentara, možemo primijetiti kako je njihov osobni sukob indikator stilskih razlika između dvije struje suvremene američke književnosti, kao i to da Ellisova eksplozivnost vjerojatno ukazuje i na njegov vlastiti autorski stil i svjetonazor. U svakom slučaju - zanimljivo!

izvor: Salon
foto: the euskadi 11 (slika Breta Eastona Ellisa)

Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
Homepage 5204854735 f467edea4a b 09.12.2015.

Ovisnost o čitanju

Tužna pjesma 'Obsessions' benda Suede postavlja vječno pitanje: je li moguće voljeti osobu koja ne čita knjige?

Piše: Andrija Škare

Glazbeni dnevnik
Homepage bloc party 15.04.2015.

Nadrogirana noćna vožnja

Na temelju romana 'Less Than Zero' Breta Eastona Ellisa o američkoj zlatnoj mladeži, nastala je furiozna pjesma Bloc Partyja 'Song For Clay'.

Piše: Andrija Škare

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu