Četvrtak
29.03.2018.

Polufinale VBZ-ove nagrade
Extra_large_pero
Foto: Hilke Kurzke / Flickr
A+ A-
Nakladnička kuća VBZ objavila je odluku o naslovima uvrštenima u utrku za 14. godišnju regionalnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman. Ove godine na natječaj je stiglo 112 rukopisa, a zbog iznimno visoke kvalitete prijavljenih tekstova odabrano je čak 15 romana koji ulaze u polufinale.  
 
Žiri je ostao isti kao i proteklih godina. Čine ga Zoran Ferić kao predsjednik, Drago Glamuzina, Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik i Mile Stojić.
 
Naslovi su prijavljivani pod šiframa, a u širi su izbor odabrani Dvije noći u Barceloni, Sonata, Tko ako ne ja, Zaljubljenost, Sitni pomaci, Samuel Gide, Alen S gojzerice, Srednji rod, Paintball, Ljekoviti rječnik, Hoćemo li sutra u kino, Ne vidim te, Velverine, Gospodar lutaka, Sfinga i Nora.
 
Među pristiglim su tekstovima zastupljeni svi žanrovi, ocijenila je Pogačnik. "Možda prevladava neki tip intimističke proze, ali ima tu svega, od SF-a, preko nekih derivata stvarnosne proze, proze u kojoj se još uvijek iščitava ratna tematika, autobiografske proze; to samo pokazuje da su u Hrvatskoj još uvijek jednako živi svi žanrovi, pristupi i modeli", rekla je.
 
Predsjednik žirija Ferić izrazio je posebno zadovoljstvo što su prispjeli rukopisi pokazali određeni odmak od uobičajene tematike: "Drago mi je što nas više ne bombardiraju ratna proza, proza o anđelima i razne pomodnosti, koje ove godine ne nalazim. Ta raznolikost s jedne strane i vještina s druge karakteriziraju ovu godinu."
 
Nagrada će biti dodijeljena 16. svibnja u Rijeci, tijekom festivala vRIsak. Autor/ica pobjedničkog romana dobit će 100.000 kuna i objavit će dobitničko djelo koje će se distribuirati u širokoj knjižarskoj mreži. Ove godine glavni partneri nagrade su tvrtke Dalmacijavino i Pipi, sponzori su Tisak Media i Znanje, a realizaciju nagrade dijelom je potpomoglo i Ministarstvo kulture.
 
Prošle godine nagradu su podijelili romani Knjiga žalbe Ivice Ivaniševića i Specijalna potreba Lade Vukić. Booksin kritičar Ivan Tomašić ocijenio je knjige "korektnima", ali "neuzbudljivima".

izvor: Culturenet
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!