Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Finalisti Bookera 2007.

Large 343
Četvrtak
06.09.2007.

Nicola Barker, Anne Enright, Mohsin Hamid, Lloyd Jones, Ian McEwan i Indira Sinha autori su koji su ušli u uži izbor za nagradu Man Booker 2007. za najbolju knjigu godine.

Ian McEwan u utrci je za trećeg dvostrukog dobitnika Bookera s knjigom On Chesil Beach, nakon JM Coetzeea, koji je tu nagradu osvojio knjigama Život i doba Michaela K i Sramota, te Petera Careyja, Istinita povijet Kellyjeve bande i Oscar and Lucinda. Mnogi se ne slažu s McEwanovom nominacijom zbog debljine njegove knjige koja ima tek 200-tinjak stranica čime možda prije ulazi u kategoriju novela nego romana, tvrde.

Šest odabranih knjiga izdvojeno je od njih 13 koliko ih je ušlo u širi izbor. One su:

Darkmans, Nicola Barker (4th Estate)
The Gathering, Anne Enright (Jonathan Cape)
The Reluctant Fundamentalist, Mohsin Hamid (Hamish Hamilton)
Mister Pip, Lloyd Jones (John Murray)
On Chesil Beach, Ian McEwan (Jonathan Cape)
Animal’s People, Indra Sinha (Simon & Schuster)

Howard Davies, predsjedatelj žirija komentirao je:

“Odabir ovogodišnjih finalista iz vrlo uzbudljivog polufinalnog izbora predstavljao je težak zadatak. Nadamo se da će naš izbor do kojeg smo došli nakon strastvenog i pomnog promišljanja, privući široki interes.” S obzirom da u finale nije ušla niti jedna knjiga prvijenac (Peter Ho Davies, Nikita Lalwani, Catherine O'Flynn i Tan Twan Eng), te s obzirom da se na listi našao provjereni McEwan čini se da je žiri igrao na sigurno.

A sad malo o knjigama:

Darkmans – ambiciozna i energična suvremena priča o duhovima smještena u moderni Ashford.

The Gathering – dramatična priča o obiteljskim odnosima i osobnom slomu u Irskoj i Engleskoj.

The Reluctant Fundamentalist – profinjeno i minuciozno propitivanje anglosaksonskog kapitalizma i osobnog čovjekovog odgovora na njega.

Mister Pip – knjiga bazirana na dramatičnim i strahovitim prilikama u Papua Novoj Guineji sa živopisnim likovima i fascinantnim književnim referencama.

On Chesil Beach – hermetična, ali prekrasna priča prepuna emocionalnih napetosti.

Animal’s People – Indra Sinha je angažirana spisateljica. Knjiga je bazirana na istinitim događajima u Bhopalu, ali je u isto vrijeme vrlo imaginativna te vješto i intrigantno koristi nove medije.

Pobjednik će dobiti £50,000 i može očekivati povećanu prodaju svojih knjiga i svjetsku prepoznatljivost. Svaki od šest finalista, uključujući pobjednika, dobit će £2,500 i dizajnirano prigodno izdanje svoje knjige.

Žiri ovogodišnje Man Booker nagrade za fikciju čine: Howard Davies, ravnatelj londonske School of Economics and Political Science; Wendy Cope, pjesnikinja; Giles Foden, novinar i autor; Ruth Scurr, biografkinja i kritičarka i Imogen Stubbs, glumica i književnica.

Pobjednika ćemo vam javiti u utorak, 16. listopada 2007. nakon što odgledamo ceremoniju dodjele nagrada u Guildhallu u Londonu. Do tad - čitanje.

Više o Man Booker nagradi pročitajte - ovdje.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu