Srijeda
08.02.2017.

Cvetan Todorov (1939 - 2017)
Extra_large_todorov
C. Todorov (Foto: Ji-Elle / Wikipedia )
A+ A-
Poznati bugarsko-francuski književni teoretičar, politički komentator i filozof Cvetan Todorov preminuo je u 78. godini života.
 
Todorov se etablirao '70-ih, kao učenik Rolanda Barthesa, svojim radovima u područjima strukturalizma i antropologije. Kasnije je pisao biografije intelektualaca, među ostalim Jean-Jacquesa Rousseaua, Mihaila Bahtina i Marine Cvetajeve
 
U brojnim radovima bavio se poznatom antropološkom temom odnosa prema Drugom. U knjizi Osvajanje Amerike: pitanje drugoga pisao je kako su Indijanci stradali u susretu s Europljanima jer nisu poznavali koncept prijetećeg Drugog.
 
Također se bavio i holokaustom, brojnim primjerima nevjerojatne hrabrosti i najveće okrutnosti. 
 
O aktualnoj temi migracije pisao je u knjizi Strah od barbara: s onu stranu sukoba civilizacija, između ostalog: "Možemo tražiti od pridošlica da poštuju zakone države ili njen društveni ugovor, ali ne i da vole državu: javne dužnosti i osobni osjećaji, vrijednosti i tradicije ne pripadaju istim sferama. Samo totalitarna društva obvezuju građane da vole državu."
 
Osim niza članaka i navedenih knjiga, na hrvatskom ili srpskom dostupne su njegove knjige Simbolizam i tumačenje, Duh prosvjetiteljstva i Manje zlo
POVRATAK NA VRH STRANICE