Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tribina uoči predstave 'Braća Karamazovi'

Large dostojevski

Foto: Dostojevski, 'Wikipedia Commons'.

Ponedjeljak
21.02.2022.

Nakon što je 2013. godine režirao zapaženu dramu Hamlet Williama Shakespearea, nagrađivani redatelj s brojnim inozemnim angažmanima Oliver Frljić ponovno režira u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ovaj put Frljić se uhvatio ukoštac s posljednjim romanom koji je Dostojevski napisao prije svoje smrti, a koji se ujedno smatra i jednim od najvećih romana svih vremena. Radi se o romanu Braća Karamazovi, a dobro je što se, prije gledanja predstave, imamo priliku podsjetiti svega onoga što je bitno u romanu, pritom čuti i naučiti nešto novo jer će se ususret premijerama predstava održati tribina Čitanje kazališta u četvrtak, 24. veljače 2022. godine u 18 sati u foajeu ZKM-a. 

Sugovornici koji će sudjelovati na tribini su znanstvenik i psiholog Boris Jokić, teatrologinja i sveučilišna profesorica Lada Čale Feldman i rusistica i sveučilišna profesorica Jasmina Vojvodić. S autorom i voditeljem tribine Srđanom Sandićem razgovarat će se o adaptaciji ovog slavnog romana, kao i u njemu dominantnim motivima poput slobode, iskupljenja i Boga, uz druge mimetičke modele. 

Iz opisa predstave doznajemo kako će se u Frljićevoj režiji suvremena obrada klasika ruske književnosti odvijati u formi dvostruke predstave. Publika će moći gledati predstavu samo jednu večer i dobiti zaokruženu, ali ipak tek djelomičnu priču, ili doći dvaput i dobiti cjelokupni uvid u kompleksne linije radnje zbog kojih se ovaj roman smatra najcjelovitijim djelom Dostojevskog. Dvostrukost se tematizira na razini zrcaljenja pojedinih likova i njihovih međusobnih odnosa, ali i scenografskim i kostimografskim odlukama te glumačkom podjelom, pri čemu su isti glumci angažirani u nekoliko uloga koje se komplementarno odnose jedna prema drugoj. Premda se u dosadašnjim kazališnim adaptacijama ovoga romana najčešće izostavljalo liniju priče o odnosu brata Aljoše s dječacima iz nižih socijalnih slojeva, u Frljićevoj će kazališnoj obradi ona dobiti jednaku pozornost kao i tzv. glavna linija o braći Karamazovima i njihovu ocu.

Pridružite se tribini, prisjetite se ovog važnog romana i pročitajte kazalište!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu