Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sretan rođendan, Toni Morrison!

Large fotka

Foto: 'Wikipedia Commons'

Petak
18.02.2022.

Danas slavimo 91. rođendan Toni Morrison, jedne od najznačajnijih književnica 20. stoljeća!

Morrison je rasvijetlila svijet i iskustva potlačenih pojedinaca, pogotovo Afroamerikanaca u američkom društvu i povijesti, beskompromisno otvarajući pitanja rase, roda, identiteta i problema nasljeđa.  U svojih jedanaest romana bavila se temom potresne i nasilne prošlosti, naslijeđem afričke kulture i povijesti ropstva s jedne strane, a s druge nastojanjem za ostvarenjem dostojanstvenog života. Njezini romani puni su ljubavi i nježnosti, poetičnosti i avanture, a posezala je za afričkim folklorom, Biblijom, Gabrielom Garcijom Marquezom, spomenimo samo neke izvore.

Predavala je na nekoliko američkih sveučilišta. Od 1965. godine bila je urednica u nakladničkoj kući Random House u New Yorku, gdje je osobito pridonijela promicanju afroameričke književnosti, posebno autorica, poput Maye Angelou i Alice Walker. Prva je Afroamerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost 1993. godine. Dobitnica je Pulitzerove nagrade i nagrade National Book Critics Circle Award, a 2012. godine Obama je imao čast dodijeliti joj Predsjedničku medalju slobode

Urednica portala Literary Hub Emily Temple skupila je i ispisala niz vrijednih savjeta o pisanju iz intervjua i javnih govora Toni Morrison tijekom godina, sve do smrti 2019. godine i ovdje ih dijelimo jer neizrecivo puno govore, ne samo o književnosti, nego i o pogledu na život. 

Teško je u jednom tekstu u potpunosti sažeti Morrisonin književni utjecaj, stoga se odričemo takve ambicije. Prepustili smo riječ drugima, izdvojivši nekoliko autorica koje slave njezino naslijeđe i čije je pisanje i razmišljanje o književnosti Morrison nepovratno oblikovala. 

Morrisonini romani otvorili su interes za pisanje za britansku spisateljicu, novinarku i kritičarku Dianu Evans: "Toni Morrison jednom je izjavila kako je, razmišljajući o razlozima pisanja svog prvog romana The Bluest Eye, shvatila da nitko nikada prije nije ozbiljno shvaćao mladu crnkinju. Ta misao uvijek je bila sa mnom, ta želja da dam glas odbačenim, neshvaćenim, ušutkanim, marginaliziranim, proganjanim i ignoriranim. Njezine nezaboravne protagonistice Pecole Breedlove još uvijek se živo sjećam, kao i mnogih Morrisoninih likova , scene i atmosfere, čak i godinama nakon čitanja."

New York Times okupio je značajne autorice i autore diljem svijeta koji su napisali koji redak o njezinu utjecaju, a Chimamanda Ngozi Adichie je poručila: "Čitajući gospođu Morrison, znali ste da ona slavi radost jezika, rečenicu po rečenicu, da se usudila čak izmisliti vlastitu sintaksu, a kao čitatelj ste joj vjerovali. Bila je lucidan mislilac u svojoj publicistici, znatiželjna, obrazovana i razumna, a u svojoj fikciji pokazala je suosjećajno i dirljivo poznavanje proturječnosti ljudskog bića."

Elif Shafak prisjetila se kako je, na jednom književnom događanju u Daunt Booksu u Londonu, mlada majka iz Sudana podigla ruku i rekla da želi nastaviti pisati fikciju, ali to joj je teško dok odgaja troje male djece. Shafak joj je odgovorila: "Razmisli o Toni Morrison. Sjeti se što je ona rekla. Nekih dana nećemo moći pisati, i to je u redu. Drugih dana bit ćemo produktivnije. Nekad ćemo raditi noću, nekad danju. Izdvojit ćemo si male džepove prostora, baš kao što to čine mnoge žene. Svojim preciznim rasporedom ponose se samo privilegirani autori određenog porijekla. Mi ostali nastavit ćemo se boriti, ponekad podbaciti, ponekad uspjeti. Morrison nam je pokazala da tako pišemo."

Uz ove riječi, ostavljamo vas s još nekoliko Morrisoninih inspirativnih misli koje možete pogledati u videu. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu