Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Slavoj Žižek vs. Frankfurtski sajam knjiga

Large novo slika
Petak
20.10.2023.

Slovenski filozof Slavoj Žižek održao je govor o ratu u Gazi na otvorenju Frankfurtskog sajma knjiga. Ove godine Slovenija je počasni gost, a četrdesetak hrvatskih nakladnika predstavlja noviju beletristiku, publicistiku, dječje knjige, poezije, strip i odabrane ilustratore.

Na samom početku, Žižek je osudio napad Hamasa na Izraelce nedaleko od granice s Gazom:

"Knjige su, kako smo danas opet iznova čuli, potrebnije nego ikada prije. Bez njih nema rješenja za grozni rat u Gazi. Bezuvjetno osuđujem Hamasov napad na Izraelce uz granicu s Gazom – bez ikakvih 'ako' i 'ali'. Izraelu priznajem pravo da se brani i osujeti prijetnju. Ipak, opažam nešto neobično. Čim čovjek spomene kako treba analizirati zamršenu pozadinu situacije, u pravilu je odmah optužen kako podupire ili opravdava Hamasov terorizam. Da li smo svjesni koliko je čudna ta zabrana analize koja bi nam bolje predočila kompleksnost trenutka? Kakvom društvu je svojstveno takvo ponašanje?" (Prijevod: Lupiga.)

Dodao je i sljedeće: 

"U ovom trenutku želim vam usmjeriti pažnju na divan detalj koji sam danas opazio na Sajmu. Posljednja riječ govora slovenskog predsjednika, ispravite me ako griješim, bila je Palestina! To je ujedno bio i jedini spomen Palestine. Sve ostalo odnosilo se na Hamas protiv Izraela. Oprostite, ali u ovom trenutku, morate uključiti i milijune Palestinaca." (Prijevod: Lupiga.)

Odluku o otkazivanju dodjele nagrade LiBeraturpreis za palestinsku autoricu Adaniu Shibli nazvao je skandaloznom. 

"Da, terorizam protiv Izraela u proturječju je sa svim vrijednostima koje podržava Frankfurtski sajam knjiga. To jednako vrijedi i za kolektivnu kaznu koju trpe milijuni u Gazi, kao i za ukidanje ceremonije za nagradu Adaniji Shibli. Vidite, ovdje prilazimo paradoksima cancel kulture. Službena je poruka: 'Da, inkluzivnost i različitost'. Ali što onda radi cancel kultura jest to da isključuju one koji se ne uklapaju u njen opis inkluzivnosti i različitosti. Dakle, nisam samo ponosan što sam ovdje. Također me pomalo i sram", izjavio je. (Prijevod: Lupiga.)

Žižekov govor iz publike prekinuo je Uwe Becker, njemački državni tajnik za europske poslove i komesar za antisemitizam, koji ga je optužio za relativizaciju zločina Hamasa, što je Žižek odbacio. I dok ga je dio publike podržao aplauzom, nakon njegova obraćanja, gradonačelnik Frankfurta Mike Josef napustio je dvoranu u znak prosvjeda. 

Direktor sajma Juergen Boos spontano je uzeo riječ nakon Žižeka i s pozornice se obratio sljedećim riječima:

"To je sloboda riječi. I tu slobodu moramo ostaviti onakvu kakva jest, to mi je važno. Ovu zajednicu, a volio bih je nazvati jednom zajednicom, mislim da mogu reći u ime ove zajednice: osuđujemo teror. Mi smo ljudi i razmišljamo ljudski, na izraelskoj strani i na palestinskoj strani. I važno mi je da se svi slažemo u osudi nehumanosti, u osudi terora. I mislim da ste svi sa mnom u tome. Drago mi je da to ovdje možemo izraziti na ovaj način. Također mi je drago da netko prekida govor. Ovo mora biti moguće. Drago mi je da smo poslušali govor do samog kraja, iako nam se možda ne sviđa. Čak i ako to osuđujemo, važno je da slušamo jedni druge."

Žižekov govor u cijelosti pogledajte u nastavku, a na Lupigi pročitajte čitav transkript.

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage untitled design   2023 10 31t153450.430 31.10.2023.

Ovo more pripada Muhammadu Al-Khatibu

Priča Adanie Shibli objavljena u antologiji suvremene književnosti Levanta 'Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju' u prijevodu Mustafe Alajbegovića.

Iz Revije malih književnosti
Homepage nakul a pl8cpkcv8 unsplash 19.10.2023.

O piscu

Donosimo priču palestinskog pisca Ale Hlehela objavljenu u antologiji suvremene književnosti Levanta 'Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju'.

Iz Revije malih književnosti
Homepage evie s 1nnj9 xfmpk unsplash 17.10.2023.

Poezija Asme Azaizeh

Donosimo nekoliko pjesama palestinske spisateljice Asme Azaizeh objavljenih u antologiji suvremene književnosti Levanta 'Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju'.

Iz Revije malih književnosti
Homepage jakayla toney  xgn q3qoeo unsplash 16.10.2023.

Sporedni detalj (ulomak)

Ulomak iz romana 'Sporedni detalj' ('Minor detail') Adanie Shibli, objavljen u antologiji 'Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju'.

Video
Homepage extra large 181203 sec h mediterraneo 89 05.06.2019.

AUDIO: Predavanje Adanie Shibli

Adania Shibli održala je u Galeriji Nova predavanje naslovljeno 'S minimalnom silom'.

Piše: Booksa

Video
Homepage rmk 10.01.2018.

VIDEO: Sjedinjene države Levanta

Pogledajte program 'Revije malih književnosti' u kojem su gostovali pisci Maan Abu Taleb, Asmaa Azaizeh i Adania Shibli.

Piše: Miljenka Buljević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu