Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predstavljanje knjige Eline Hirvonen

Large dizajn bez naslova   2023 11 03t134041.835

S naslovnice knjige.

Petak
03.11.2023.

Donosimo li odluke sami, svjesno, pod utjecajem ideologija, drugih pojedinaca, odgoja i/ili genetike i nagona? Krenite u potragu za odgovorima na sljedećoj promociji.

Predstavljanje knjige Kad ponestane vremena finske autorice Eline Hirvonen održat će se u utorak, 7. studenog, s početkom u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. O knjizi će govoriti književnica i teoretičarka Nataša Govedić, prevoditelj Boris Vidović i autorica. Razgovor će moderirati novinarka Karmela Devčić.

Psihički labilan i bolestan student filozofije i ekologije, bez prijatelja i sociopatskoga ponašanja, pod utjecajem libijske djevojke koju je upoznao na internetu, odvažuje se na radikalan čin u središtu Helsinkija. Ima li svijet u kojem živimo šanse? Može li se okončati klimatska kriza? Može li se promijeniti narcistička kultura? Koja su nam sredstva dopuštena? Što kada nam je bliska osoba s „prave” strane nišana? Što kad ponestane vremena?

U ovoj mješavini klimatološkoga izvjestiteljstva, teorijskih upisa po crti Christophera Lascha te tipičnih pitanja Fjodora Dostojevskoga o odnosu morala, zločina i višega dobra kao i o mogućnosti i načinu angažmana i najzad i kamijevskih razmatranja o smislu čovjekova djelovanja u svijetu nad kojim lebdi Sizifova sjena, Elina Hirvonen donosi nam suvremenu obiteljsku dramu o odgovornosti i slobodi, priču o roditeljstvu, snovima i zdravlju.

Elina Hirvonen nagrađivana je finska spisateljica i autorica dokumentarnih filmova. Studirala je na Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Helsinkiju te na Sveučilištu u Turkuu. Romani su joj prevedeni na brojne jezike. Liesl Schillinger pohvalila je njezin prvi roman Että hän muistaisi saman (2005.) na naslovnici The New York Times Book Reviewa, a djelo je dobilo pozitivne kritike i u The Independentu, The Guardianu, The Financial Timesu i The Globe and Mailu. Dobitnica je nagrada Kalevi Jäntti (2010.) i nagrade finskih srednjoškolaca Nuori Aleksis (2016.), a ušla je i u uži izbor nagrada Finlandia i Debut Prize. Za svoj prvi dugometražni dokumentarac Paradise: Three Journeys in this World (2007.), film o migracijama iz Afrike u Europu, dobila je nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima diljem svijeta.

Ako već niste, još uvijek stignete pročitati roman, pripremiti pitanja i postaviti ih autorici uživo!

Izvor: Naklada Ljevak

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu