Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Praizvedba 'Cervantesova trga' Predraga Lucića

Large novo

S naslovnice knjige 'Cervantesov trg'.

Ponedjeljak
14.02.2022.

Neprežaljeni hrvatski satiričar, novinar, književnik i dramatičar Predrag Lucić ostavio je iza sebe duboku prazninu. Svi ćemo ga pamtiti kao legendarnog Feralovog satiričara (u kolektivu VIVA LUDEŽ koji su uz njega činili Viktor Ivančić i Boris Dežulović) i kolumnista Novog lista. Osim toga, rado se sjećamo i njegova dramskog djelovanja. Tom segmentu Lucićeva opusa posvetit će se praizvedba nebesko-satirične fantazije Cervantesov trg u režiji Petra Vujačića koja će se emitirati u utorak, 15. veljače u 18 sati, na Trećem programu Hrvatskog radija.

Cervantesov trg ili Trg robova satiričan je i romantičan, duhovit i slojevit, lucidan i ludističan dramski tekst. Bavi se temom slobode kojoj je suprotstavljena sveopća glupost. Preciznim sklopom, metaforičnom nadrealnošću, reljefnim karakterima, umješnim dijalozima i zavodljivim jezičnim kalamburima podsjeća nas na onaj dio prirode Predraga Lucića koji je uvijek i zauvijek pripadao kazalištu i drami. Cervantesov trg objavljen je u knjizi Lucićevih dramskih tekstova koja nosi naziv upravo po njemu. 

U radijskoj realizaciji redatelj Petar Vujačić u fokus je stavio glumačke interpretacije koje s istančanim osjećajem za komiku pronose satiru i poeziju do ušiju slušatelja. Uz Franu Maškovića kao Don Quijotea, Rakana Rushaidata kao Mehu i Alena Šalinovića kao Sancha igraju također Joško Ševo kao policajac Kondor, Darko Milas kao gradonačelnik Šefko Garnitura, Alma Prica kao gatara Hajra, Pjer Meničanin kao Lekso, Tomislav Martić kao Bingo Kanasta, Petra Svrtan kao novinarka Marta Reuterweiller, Lucija Šerbedžija kao Sabina Kabina, Ana Marija Štorga kao spikerica, te grupa glumaca u ulogama nezadovoljnih turista (Ana Maras Halamander, Ivana Boban, Paško Vukasović, Mateo Videk i Ivan Vukelić).

Vujačić je ugradio dvije vrste atmosfera: one koje pripadaju zemaljskoj banalnosti garniranoj turističkom gužvom i nebeske slike. U tome su svoj bitan autorski doprinos dali skladatelj Maro Market i ton majstorica Katarina Račić. Projekt kao urednica potpisuje Lada Martinac Kralj.

Izvor: Novosti

Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage lucic 1 14.01.2018.

U tunelu usred mraka

Predrag Lucić bavio se crnim političkim temama kojima se nitko nije htio baviti, ali tako da smo ga svi htjeli čitati.

Piše: Luka Ostojić

Kritike
Homepage 1869 14.02.2010.

KRITIKA 62: Predrag Lucić

Ostrašćeni Lucićev angažman vezan uz međunarodnu politiku izvanredno ukazuje na duboko provincijalan karakter 'naše', hrvatske službene politike.

Beton :: kulturno propagandni komplet
Homepage 305 12.01.2010.

Beton :: lirski rafali

Za prvo ovogodišnje javljanje iz Betona stigla nam je pošiljka s poezijom! Uz čestitke iz Beograda u njoj su Lucić, Marković i Živanović.
Preporuke
Homepage 850 29.04.2008.

Začitavanje: 'Ljubavnici iz Verone'

Lutajući po Veroni, Predrag se Lucić susreo s mjestom koje postoji na barem dvije razine, u barem dvije stvarnosti. I tako nastade ova zbirka pjesama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu