Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Otvoreno pismo sudionika na Palestinskom književnom festivalu

Large untitled

Ilustracija Molly Crabapple.

Utorak
17.10.2023.

The New York Review objavio je otvoreno pismo pisaca i spisateljica, umjetnika i umjetnica koje su sudjelovale na Palestinskom književnom festivalu (Palestine Festival of Literature). Tekst na engleskom pročitajte na linku, a u nastavku donosimo prijevod.

 

Mi smo pisci i umjetnici koji su bili u Palestini kako bi sudjelovali na Palestinskom književnom festivalu. Sada pozivamo međunarodnu zajednicu da se obveže na okončanje katastrofe koja se odvija u Gazi i na konačno pronalaženje sveobuhvatnog i pravednog političkog rješenja u Palestini. Mi smo iskoristili svoju privilegiju međunarodnih posjetitelja kretati se povijesnom Palestinom na načine na koje većina Palestinaca ne može. Upoznali smo i ugostili su nas palestinski umjetnici, radnici u području ljudskih prava, pisci, povjesničari i aktivisti. S njima smo stajali na pozornici. Mnogi od tih ljudi, uključujući organizatore festivala iz Palestine, trenutno su u strahu za svoje živote. Jedan od organizatora zatvoren je sa svojim djetetom u Ramallahu, dijeleći novosti o ljudima koje su sinoć ubili naoružani naseljenici. Jedan partner u Gazi, urednik časopisa, više ne odgovara na poruke.

Izrael je uveo ono što naziva "potpunom opsadom" i rekao 1,1 milijunu ljudi u Gazi da se evakuiraju u roku od dvadeset i četiri sata. Kamo? Nakon šest dana bombardiranja u kojem je već ubijeno 2215 ljudi, od kojih 724 djece, u četvrtom velikom zračnom bombardiranju u šesnaestoj godini zatvaranja, pitanje - kamo? - zvoni bez odgovora u cijelom svijetu. Kada vrhovni izraelski general naziva Palestince "ljudskim životinjama", a američki State Department izbriše izjavu koja poziva na "prekid vatre", tada se bojimo da gledamo etničko čišćenje u razmjerima neviđenim desetljećima.

Vlade SAD-a, UK-a, Francuske i drugih sudjeluju u ovom zločinu pojačavajući vojnu potporu Izraelu dok vodi rat za koji su njegovi dužnosnici jasno izjavili da ima za cilj pretvoriti Gazu u grad šatora, ili još gore, u grad ispražnjen od svojih ljudi. Stanovništvo od preko dva milijuna ljudi, većinom iz obitelji koje su postale izbjeglice 1948., od kojih su polovica djeca, živi pod izraelskom i egipatskom blokadom od 2007., a mnogima od njih uputa da opet odu nije opcija. U subotu, nakon šesnaest godina opsade, militanti Hamasa probili su se iz Gaze. Više od 1300 Izraelaca je nakon toga ubijeno, a više od stotinu njih uzeto je za taoce - neki od njih su prijatelji i obitelji potpisnika ovog pisma. Žalimo zbog gubitka svih nevinih života i sada, dok pišemo ovo pismo, Izrael provodi najveće protjerivanje Palestinaca od 1948. dok bombardira Gazu bez diskriminacije.

Naše su riječi male u ovoj zastrašujućoj eskalaciji. Nakon toliko godina i toliko smrti, moramo svi - zajedno - reći da ovo mora završiti i da može završiti samo sa slobodnom Palestinom.

Ta-Nehisi Coates
Molly Crabapple
Natalie Diaz
Maaza Mengiste
Anjali Kamat
Solmaz Sharif
Leanne Betasamosake Simpson
Preti Taneja
Mirza Waheed
Zukiswa Wanner
Eve L. Ewing
Benjamin Moser
Jehan Bseiso
Annie Baker
Ashish George
Jacques Testard
Rickey Laurentiis
Subhi Hadidi
Mahdi Sabbagh
Omar Robert Hamilton
Yasmin El-Rifae
Beesan Ramadan
Sabrina Mahfouz
China Miéville
Kamila Shamsie
Madiha Tahir
Remi Kanazi
Nancy Kricorian
Selma Dabbagh
Richard Ford
Kristina Ford
Eileen Myles
Dirk Wanrooij
Marcia Lynx Qualey
Leopold Lambert
Ritu Menon
Tania Nasr
Omar El Khairy
Mabel O. Wilson
Ismail Khalidi
Rachel Holmes
Kamila Shamsie
Remi Kanazi
Madiha Tahir
Josh Begley
Christina B. Handhart
Susan Abulhawa
Ru Freeman
Nick Estes
Samia Henni
Jillian Eddelstein
Mohamed Hanif
Suad Amiry
Youssef Rakha
Robin Yassin-Kassab
Felicity Scott
Adam Foulds
Sarah Carr
Ed Pavlić
Bhakti Shringarpure
Jay Gao
Victoria Brittain
Tania Nasir
Esther Freud
Ghada Karmi
Brigid Keenan
Ben Ehrenreich
Victoria Adukwei Bulley
Isabella Hammad
Ahdaf Soueif
John McCarthy
Nathan Hamilton
Gillian Slovo
Jack Shenker
Alexandra Pringle 
Mohammed El-Kurd
Sharif Abdel Kouddous
Khalid Abdalla
Natasha Soobramanien 
Luke Williams
Bibi Bakare-Yusuf
Maan Abu Taleb
Suheir Hammad
Malika Booker
William Dalrymple
Susannah Clapp
Ibtisam Azem
Suzanne Joinson

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu