Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Oprez, nostalgija!

Large untitled design
Utorak
15.02.2022.

Dugo nismo vidjeli tako složnu zajednicu koja se oduševljeno okupila u komentarima ispod snimke nastupa u poluvremenu ovogodišnjeg Superbowla. Pred višemilijunskom publikom pojavili su se 'hip-hop Avengeri', kako ih je oslovio jedan od komentara, odnosno Dr. Dre, Snoop Dog, Eminem Mary J. Blige, a pridružili su im se 50 Cent i Kendrick Lamar. Nastup se već sad smatra legendarnim, mnoge je ostavio razdraganima i oživio mnogo uspomena, kao i nostalgiju za old school hip-hopom devedesetih. 

Energičan i feel good glazbeni nastup ponukao nas je na razmišljanje o nostalgiji u književnosti, na koji način se ona otvara i razrađuje. Nostalgija, općenito teme pamćenja i sjećanja, definitivno su jedno od najposjećenijih mjesta, pritom referirajući na osjećaj za prošlim ili izgubljenim razdobljem u životu pojedinca ili generacije. Nostalgija za dobrim, starim vremenima (što god to za koga značilo), uvijek je primamljiva za istraživanje, bilo da se radi o autobiografskoj crtici ili razmatranju određenog generacijskog fenomena.

Prilikom prisjećanja na sjajna djela u hrvatskoj književnosti, morali smo biti oprezni kako ne bismo zalutali u varljivom prostoru nostalgije i time riskirali da ovaj tekst postane predugačak, stoga smo izdvojili nekoliko djela koja su se, pomoću različitih strategija, uspješno uhvatila ukoštac s temom nostalgije. 

U ovom kontekstu ne možemo zaobići Dubravku Ugrešić i njezin roman Ministarstvo boli. Roman je ispisan u prvom licu, a njegova protagonistkinja je zagrebačka doktorica slavistike Tanja Lucić koja predaje povijest južnoslavenskih književnosti na amsterdamskom sveučilištu. Njezina predavanja postaju poligon za kolektivno preispitivanje jugoslavenskog naslijeđa, za nju i njezine studente, pri čemu Svetlana Boym uz taj postupak uvodi pojam refleksivne nostalgije. "Refleksivna nostalgija vezana je uz individualno, osobno sjećanje ili manji kolektivitet te je nerijetko prožeta humorom i (samo)ironijom. U ovom romanu pamćenje socijalističke svakidašnjice i popularne kulture ima prioritet naspram pamćenja institucionalne povijesti, takvo pamćenje karnevalizira velike događaje i ličnosti, umjesto da ih fetišizira, restaurira i diže im simbolički spomenik. Nostalgija artikulirana ovim romanom nema namjeru prizvati bivšu državu kao aktualan trenutak te je u funkciji već istaknutog otpora nasilnom prekrajanju identiteta," piše Maša Kolanović u tekstu 'Naš' obračun sa socijalizmom: Postsocijalistička književna artikulacija (europskoga) socijalizma

"Nostalgija artikulirana ovim romanom nema namjeru prizvati bivšu državu kao aktualan trenutak te je u funkciji već istaknutog otpora nasilnom prekrajanju identiteta."

Olja Savičević Ivančević jedna je od najuspješnijih hrvatskih spisateljica koja vješto meandrira između proze i poezije. U nagrađivanom romanu Adio kauboju pripovijedanje se zapliće povratkom Ruzinave u primorsko mjestašce. "Prizivanje žanra koji je odavno izgubio privilegirano mjesto u kolanju popularne kulture, naposljetku, evocira i razdoblje kada je gledanje Fordovih ili Zinnemanovih filmova na TV-u nedjeljom poslijepodne bilo raširen obiteljski ritual, 'kaubojci' se posuđivali u – u međuvremenu skoro pa nestalim – videotekama, a šarene dječje figurice poput one s naslovnice knjige gospodarile uličnim štandovima, prije nego što će ih otamo potjerati plastični high-tech kiborzi i bizarni dalekoistočni mutanti. Upisana između redaka, ta nostalgija nije samo strategija intimističkoga eskapizma, nego i potencijalno subverzivna podloga na kojoj se jasnije ocrtavaju malformacije ovdašnje postindustrijske proizvodnje stvarnosti," zaključio je Boris Postnikov

Za glazbeni dnevnik Jugoton gori Marka Pogačara književni kritičar Dalibor Plečić ističe: "Pogačar nije u svojim redovima ušio samo hvalospeve i nostalgične tugovanke o muzičkoj prošlosti, već je na svojevrstan način dao značajan doprinos mapiranju jedne autentične i značajne muzičke scene u Evropi i šire. U njegove beleške tako su se pored divova kao što su EKV, Pankrti, MizarFilm, Idoli itd. ušunjalo i nekoliko ne toliko etabliranih, objektivno manje poznatih, ali subjektivno veoma prisutnih na šuštavim vinilima i kasetama - Why Stakla, SCH, Dobri Isak, Sexa, Termiti - i još par imena. Ovim, kao i apostrofiranjem nekih kultnih događaja (spominjanje koncerta Pankrta na otvranju izložbe Mirka Ilića u Zagrebu 1977. koji se smatra zvaničnim početkom novog talasa u Jugoslaviji, str. 123.), Jugoton gori odvažno prevazilazi svoju dnevničku i beležničku strukturu subjektivne prirode, i shodno svom snažnom naslovu prelazi u značajno svedočanstvo jedne važne muzičke produkcije." 

"Pogačar nije u svojim redovima ušio samo hvalospeve i nostalgične tugovanke o muzičkoj prošlosti, već je na svojevrstan način dao značajan doprinos mapiranju jedne autentične i značajne muzičke scene u Evropi i šire."

Osobna sjećanja u književnosti mogu se uspješno ispreplesti i s drugim žanrovima. To je primijetio književni kritičar Vladimir Arsenić u knjizi Dinka Krehe Naš vršnjak Dylan Dog, o stripovskom serijalu koji je obilježio generacije: "Kreho to radi upravo postavkom pripovedne perspektive. Mešajući ono što bismo nazvali naučnim diskursom s onim što predstavlja potpuno ličan, pripovedno-poetski tekst (na nekoliko mesta i naglašava da se radi o pripovedanju), začinjen dubokom autorefleksijom i blagoironičnim odnosom prema sebi kao naučnoj, pa i narativnoj instanci, ovaj tekst pleni svojom lakoćom, prohodnošću, dopadljivošću."

Ako vam nostalgija i nije neki hit, cijenjeni literoterapeut dr. Ostojić savjetuje kako se preventivno boriti protiv nje, ili barem protiv akutnog oblika nostalgije kao što je austronostalgija. Neovisno o tome, posezanje za temom nostalgije potencijalno jamči zanimljiva i značenjski produktivna književna djela. Možemo zaključiti da je to i jedan od razloga zašto pišemo, kako bismo neke trenutke spasili od zaborava, ulovili ih u čaroliji njihove prolaznosti. Danas nemamo ništa protiv još malo nostalgije, stoga ćemo nastup sa Superbowla staviti na repeat!

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage gabriel porras pdnovs qjl0 unsplash 17.10.2023.

'Dobri objekti': Fragmenti suvremene svakodnevice

(Ne)odgovornost i angažiranost Krehina teksta najjača je upravo u onome što je ključno za književnost, a to je jezik.

Piše: Filip Kučeković

Video
Homepage 318602129 5893707887358661 8261449132335883840 n 22.12.2022.

Predstavljanje POKAZ-ovih publikacija

POKAZ se može pohvaliti s čak tri nove, međusobno vrlo različite publikacije, koje smo predstavili u Booksi.

Kritike
Homepage odmor od kulture web1 19.04.2022.

Igra u književnosti

Knjiga 'Odmor od kulture' Dinka Krehe važna je zbog toga što joj je autor prišao kao zabavi i što se, pišući je, doista 'odmorio od kulture'.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
Homepage dinko kreho  na%c5%a1 vr%c5%a1njak dylan dog  1986 2016  webknjizara redak web 1122 26.10.2021.

Uživanje u tekstu bez hepienda

Miješajući znanstveni diskurz i potpuno osoban pripovjedno-poetski tekst, knjiga 'Naš vršnjak Dylan Dog' Dinka Krehe plijeni svojom lakoćom, prohodnošću i dopadljivošću.

Piše: Vladimir Arsenić

Video
Homepage 201225493 4019993114703773 8527773963077346302 nvvv 17.06.2021.

Razgovor o knjizi 'Naš vršnjak Dylan Dog' Dinka Krehe

Ako ste propustili razgovor Dinka Krehe i Nenada Stipanića, dva velika dilanofila, o knjizi 'Naš vršnjak Dylan Dog', svakako pogledajte video!

Kritike
Homepage k8 0 fkphulv m unsplash 26.01.2021.

Boljke svakodnevice

Zbirka pjesama 'Simptomi' Dinka Krehe pažljivo je ispisana zbirka koju vrijedi čitati, sažetog izraza, čvrsta u formi. 

Piše: Anja Tomljenović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu