Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nobelova nagrada za književnost Jonu Fosseu

Large 386660252 696648955830270 1957111453151854170 n

Foto: Niklas Elmehed, The Nobel Prize

Četvrtak
05.10.2023.

Nobelovu nagradu za književnost za 2023. godinu dobio je norveški pisac i dramatičar Jon Fosse.

Kako je istaknuo žiri, nagradu je zaslužio za "inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom."

Jon Fosse rođen je 1959. godine u norveškom Haugesundu. Studirao je književnost na Sveučilištu u Bergenu, na Sveučilištu u Hordalandu predavao je kreativno pisanje. Povremeno je radio kao novinar i urednik. Debitirao je 1983. godine romanom Crveno, crno. Prva Fosseova drama I rastati se nećemo nikada premijerno je izvedena 1994. godine. Napisao je više od četrdeset drama koje su prevedene na pedeset jezika, a njegovi romani prevedeni su na više od dvadeset jezika. 

"Njegov golemi opus napisan je na nynorsku, manjinskom jeziku u Norveškoj, i obuhvaća različite žanrove, a sastoji se od mnoštva drama, romana, zbirki poezije, eseja, knjiga za djecu i prijevoda. Iako je danas jedan od najizvođenijih dramatičara u svijetu, sve je više prepoznat i po svojoj prozi", poručuju suci nagrade.

Nedavno je Luka Ostojić preporučio njegov roman Jutro i večer koji "svojim stilom i motivima tako uspijeva prikazati rođenje i smrt ne kao pripovjedne činjenice, nego kao poetične, duboko proživljene događaje. Fosse u romanu demonstrira svoju stilsku i dramsku nadarenost, no pritom dosljedno i skromno obuzdava svoje umijeće da bi fokus čitatelja ostao na centralnoj temi romana. (...) Jutro i večer je kratko, neobično i intenzivno čitateljsko iskustvo, a Fosse je pisac čija druga djela vrijedi odmah staviti na popis čitateljskih želja, neovisno o temi kojom se bave."

Prošlogodišnja dobitnica bila je francuska spisateljica Annie Ernaux.

Izvor: The Nobel Prize.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu