Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrada 'Fric' za Ivanu Šojat

Large 369661112 640964644800170 3886642117359911145 n

Foto: Književna nagrada Fric.

Petak
15.12.2023.

Ovogodišnja dobitnica nagrade Fric za najbolju fikcijsku prozu u Hrvatskoj u 2022./2023. je Ivana Šojat s romanom Sama.  

U romanu, kroz priču o Mirni, ženi u 38. godini života, prevoditeljici koju okolina, a posebice roditelji, ne razumiju i ne odobravaju njezinu rastavu, progovara o transgeneracijskoj traumi i otvara žensku perspektivu.

Dobitnički naslov odabrao je žiri predvođen predsjednicom, književnicom i književnom kritičarkom, Natašom Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić.

"Krenemo li od Frica kao simboličkog patronata ove nagrade, mnoge Krležine protagonistice žive su zakopane u lošim, otuđenim ili nasilnim brakovima. Od Laure Lenbach koja se ne može osloniti ni na muža (alkoholičara) ni na ljubavnika (bonvivana), preko gorke, deziluzionirane i prevarene Klare iz drame Leda do Ane Borongaj iz Zastava, kojoj je brak s mnogo starijim muškarcem samo paravan za karijeru ekscentrične pjesnikinje i dugotrajne ljubavnice raznih „osebujnih“ partnera (čemu je slična i sudbina barunice Castelli). Krležin feminizam bilježi tragiku sustavne društvene izdaje žena, ali nema primjera njihova osamostaljivanja iz ponižavajućih uvjeta bračnih trgovina.

I laureatkinja Ivana Šojat svojim romanom Sama također kreće iz točke u kojoj prevarenoj i ostavljenoj ženi društveni kontekst nameće jake osjećaje nemoći, gorčine i rezignacije. No narativna protagonistica jako dobro zna da svoju situaciju ne mora opisati vokabularom starijih generacija: rastati se ne znači propasti na glavnom šampionatu ženske sudbine, nego probuditi se iz melodramatske hipnoze. Naravno da je pasivno mučeništvo žena u mnogim kulturama normativno, ali tekst polemizira s „automatizmima“ javne kulture i junakinja ne pristaje na poziciju slomljene lutke te njezine tihe i skrušene melankolije. Važno joj je – upravo isljednički, detektivski – saznati gdje su bile najslabije karike njezina bračnog odnosa.

Roman Sama Ivane Šojat od čitatelja ne traži „angažman suosjećanja“, nego angažman refleksije i analitičnosti, prevrtanja društvenih krojeva na drugu stranu, stavljanje finog tkanja odnosa pod jaki mikroskop, da jasnije vidimo gdje se paraju i gdje im vire konci. Terminologijom i Dubravke Ugrešić i Krležine Laure Lenbach: ne treba misliti da je „krojenje i šivanje“ obiteljskih odnosa „bogom dani“ šnajderaj. Baš naprotiv, to je prostor svjetovne, povijesne mijene, u kojem ili sudjelujemo pod znakom ravnopravnosti ili gubimo pravo sudjelovanja. Roman Sama svakako je korak prema većoj budnosti, a samim time i većoj unutarnjoj otpornosti svojih čitateljica i čitatelja", dio je iz obrazloženja žirija koji je u cijelosti dostupan ovdje.
O romanu je za Booksa.hr pisala Petra Amalia Bachmann.

U finalu su se još našli Peléov priručnik Dragana JurakaMirovanje Dunje MatićGracija od čempresa Želimira PerišaBrod za Issu Roberta Perišića Ljeta s Marijom Olje Savičević Ivančević

Do sada su dobitnici nagrade Fric bili, redom: Damir Karakaš i Sjećanje šumeJurica Pavičić i Crvena vodaDarko Cvijetić i Schindlerov liftMarko Gregur i VošickiDamir Uzunović i Ja sam te Miljenko Jergović i zbirka priča Trojica za Kartal.

Izvor: Nagrada Fric.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu