Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Mali priručnik za Interliber

Large dizajn bez naslova   2023 11 06t184613.432

Foto: Kolaž (Interliber - sajam knjiga, Unsplash).

Utorak
07.11.2023.

Stigao je jedan od najiščekivanijih knjiških događaja u godini!

Danas počinje zagrebački Interliber, na kojemu se družimo sve do nedjelje, 12. studenog. Očekuju nas brojna predstavljanja novih knjiga i časopisa, paneli, promocije slikovnica, radionice za srednjoškolce, kvizovi, čitanja i druženja s autorima. Tema i događaja zaista ne nedostaje – uz sve navedeno, naći će se ponešto i za one koji vole nogomet, povijest, jezike, zemljopis, kuhanje, muzeje, crteže i grafite, a na izlagačkim prostorima nakladnika dočekat će vas omiljeni autori i autorice, kao i brojne radionice za sve uzraste. Osim toga, knjigoljupci dobro znaju da je ovaj sajam idealna prilika za osvježiti i dopuniti biblioteku. 

Na rasporedu su brojna događanja na pozornicama u paviljonima 6 i 7, a u nastavku smo izdvojili neka od njih koja su nam zapela za oko. 

Danas će se u 18 sati održati susret s Vikasom Swarupom, piscem i diplomatom po čijem je romanu Q&A (Questions and Answers) nastao poznati, višestruko nagrađivani film Milijunaš s ulice. Nakon predavanja, u planu je potpisivanje knjige, a možete iskoristiti priliku da autoru postavite koje pitanje. Odmah nakon toga, u 19 sati uslijedit će predstavljanje knjige Bergotova udovica Bore Ćosića, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade 'Meša Selimović'. Razgovor s autorom vodit će Kruno Lokotar

Srijeda popodne rezervirana je za kostimiranu šetnju kroz Zagorkine priče sa Zagorkinim likovima, i to u čast 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke. Nadalje, književne nagrade igraju ključnu ulogu u promociji i priznanju književnih djela, autora i autorica, potiču književnu izvrsnost i često pomažu u širenju dobrog glasa o određenoj knjizi među širom publikom. Međutim, često ih prate određene kritike i kontroverze, poput one o nedovoljnoj afirmaciji različitih književnih glasova i žanrova. Provjerite kako o književnim nagradama razmišljaju Saša Ćirić, Katarina Luketić i Ana Fazekaš u 18 sati na panelu pod nazivom Važnost knjižnih nagrada.

Srijedu zaokružite s promocijom novog romana Mihaele Gašpar Premještanje snova o, kako je najavljen, tri žene i tri supruge, tri života i tri laži. O romanu će govoriti Dorotea Šušak, dok će razgovor moderirati Monika Herceg.

U četvrtak u 18 sati u paviljonu 6 na pozornici će se sastati Predrag Brebanović, Goran Pavlić i Lujo Parežanin na panelu Krleža i lijeva kritika. Odmah nakon toga, svoje mjesto ustupit će još jednom panelu, i to onom o Osijeku, uz pitanje njegove kulture i kulturnog identiteta. Na sva pitanja odgovorit će Drago Hedl, Nenad Rizvanović i Jagna Pogačnik

Dani se brzo nižu jedan na drugi, a petak će u popodnevnim satima donijeti promociju zbirke pjesama Zemlja prvo pojede oči Ramiza Huremagića i romana Nepoželjna osoba Borisa Vukotića.

Zajednica nakladnika i knjižara je, uz Hrvatsku gospodarsku komoru, organizirala raspravu na temu Nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje. Glavni je cilj programa uputiti svakog roditelja/skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece u važnost čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika,  što značajno utječe na sveukupni djetetov razvoj. Čitalačka pismenost jedna je od bitnih životnih vještina koja utječe na naše zdravlje, stoga je namjera da poticanje čitanja djeci od najranije dobi postane sastavni dio preventivnih i javnozdravstvenih mjera u promidžbi zdravlja djece.

U razgovoru će u petak u 19 sati sudjelovati niz zanimljivih sugovornika: prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar, stručna suradnica i začetnica programa u Hrvatskoj, dr. sc. Anita Peti Stantić, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Kristina Čunović kao predstavnica kampanje Čitaj mi i ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, odgajateljica u Dječjem vrtiću Sunčana Ivančica Žeravica, dr. med. spec. pedijatar Mirjana Kolarek Karakaš, glumac Ivan Đuričić, glumica i redateljica Sara Stanić i voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić, ujedno i predstavnica Ministarstva kulture i medija RH.   

Na štandovima izdavača svojih knjiga naći ćete Natašu Govedić, Miru Gavrana, Roberta Perišića, Nenada Rizvanovića, Gloriju Lujanović, Kristiana Novaka, Teu Tulić i brojne druge, stoga ne zaboravite ponijeti svoje omiljene knjige ukoliko ih želite potpisane. Uostalom, sigurni smo da autorice i autori željno iščekuju čuti vaše dojmove o knjigama i da će ih rado poslušati!

Također, u petak ćete tijekom cijelog dana imati priliku posjetiti prvi filmski maraton na Interliberu, u okviru kojeg će se prikazati dugometražni animirani film Nevjerojatni Maksim i obiteljska fantazija Jednom davno za najmlađe, dok će nešto stariji moći uživati u filmovima Rumba i Ego protiv ega.

Naša šetnja programom dovela nas je i do nedjelje, posljednjeg dana sajma, kada će se u jutarnjem terminu predstaviti manje poznata dječja knjiga Udovica i papagaj Virginije Woolf koju, zahvaljujući prevoditeljici Ani Pejović, po prvi put možemo čitati na srpskom jeziku. Priča je nastala 1922. ili 1923. godine za obiteljske novine, a prati gospođu Gage, stariju udovicu koja odlazi po nasljedstvo koje joj je ostavio njezin škrti brat, a pritom nasljeđuje i papigu po imenu James. O svemu tome i više na predstavljanju će nam reći Aneta Vladimirov.

Nedjeljno popodne, točnije u terminu u 17 sati, zaokružit će promocija posljednjeg dijela trilogije Predraga Ličine Bljuzga u sumrak. Razgovoru o pričama koje su sklone alternativnim, ili možda čak paralelnim povijestima, pridružit će se Andrija Škare, a moderirat će ga Kruno Lokotar.

Svi drugi detalji o programu kriju se ovdje, a ako trebate ideju za iduću knjigu, istražite naše preporuke!

Nama je raspored prepun, a jedva čekamo sve te promocije, panele i uzbudljiva književna minglanja!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu