Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Kočićevo pero' Magdaleni Blažević

Large 392858031 10232567716632771 9117882337171495539 n

Foto: Marijana Baškarad.

Srijeda
08.11.2023.

Književnica Magdalena Blažević dobitnica je priznanja 'Kočićevo pero' u 2023. godini za knjigu U kasno ljeto, i to za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Ovu odluku donio je žiri u sastavu književnika Nikole Vukolića, Miljenka Jergovića i Mladena Veskovića.

Riječ je o romanu u kojem autorica o jakim emocijama i stanjima, koja zauvijek obilježavaju, piše iz perspektive ubijene djevojčice, stvarajući univerzalnu priču koja nadilazi Žepče i okolna sela, rijeku Bosnu i vrijeme u koje je radnja smještena. Ovo je priča protiv ratovanja i ubijanja.

U obrazloženju za nagradu Miljenko Jergović je napisao:

"Roman Magdalene Blažević U kasno ljeto važan je artefakt naših jezika i književnosti. Ispripovijedan iz perspektive žrtve, ali nikako iz perspektive bilo kojeg kolektiva, ovaj tekst nudi mogućnost identifikacije sa stradalima, ali istovremeno on je i prilika za pokajanje. Svaki njegov čitatelj istovremeno je i postradalo nevino dijete, i anonimni njegov krvnik. Svijet u kojem se zločin dogodio majstorski je precizno opisan, događaji u knjizi tako su ispripovijedani da je stvorena savršena iluzija o jedinstvenosti i neponovljivosti događaja. I upravo otud dojam da se u mikrosvijetu romana U kasno ljeto prepoznaju svi naši mali svjetovi i zavičaji, i svi naša strašna stradanja i zločini.

Svojom stilskom čvrstoćom i unutarnjom cjelovitošću romana, nepotkupljivom autorskom hrabrošću, te ponajviše time što pripovijeda živu priču naših bliskih povijesti i naših života, Magdalena Blažević dostojna je imena Petra Kočića i Nagrade Kočićevo pero."

Nagrada 'Kočićevo pero' koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banjaluka-Beograd, bit će svečano uručena na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber.

Podsjetimo, za roman je autorica dobila ovogodišnju tportalovu književnu nagradu. Kritiku romana koju je za portal Booksa.hr napisala kritičarka Dunja Ilić možete pročitati na linku.

Izvor: Bljesak.info.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu