Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #4

Large promocija  5
Petak
15.03.2024.

Evo nas u novoj književnoj turi

Prije nego što se otisnemo na još jedno putovanje i zapišemo događanja u idućem književnom tjednu, valja podsjetiti kako je pred nama 61. Goranovo proljeće. Festivalski programi odvijat će se u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu Rijeci, od 20. do 23. ožujka. Detalje o programu provjerite ovdje. Dakako, u Booksu ste uvijek pozvani, bacite oko na naš kalendar!

U subotu, 16. ožujka, navratite po koju slatku priču, pa i kolač, koje ćete pronaći u Dubravi.

Projekt Moje tajno, skriveno mjesto – Dubrava umjetnice Nikoline Butorac započinje participativnom akcijom pred ulazom u Kulturni centar Dubrava, a sastoji se od razmjene priča i kolača. Umjetnica poziva stanovnice kvarta svih uzrasta da s njom podijele priču o svom tajnom, skrivenom mjestu u Dubravi koje im je iz posebno drago ili značajno. U akciji razmjene, sudionice mogu svoje mjesto prepričati ili nacrtati, te ga označiti na velikoj karti Dubrave, a zauzvrat se mogu zasladiti veganskim, zdravim i sirovim kolačem iz Nikolinine kuhinje. Znamo gdje provodimo sutrašnje prijepodne!

Za one koji su se zaželjeli suvremenog pjesništva, evo izvrsne prilike za osluhnuti ponešto na tribini u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu

Jezik i zavičaj dvije su odrednice koje se povezuju uz književni i prevodilački rad Miroslava Kirina, prvog ovogodišnjeg gosta u Poeziji na katu. Njegova knjiga zapisa Babanija nagrađena je književnom nagradom „Fran Galović“ 2022. godine, a s Borisom Vrgom priredio je i 2021. godine objavio Banijsku književnu antologiju. U njegovom izboru i prijevodu odnedavno imamo priliku čitati suvremene kineske pjesnike (Nezavršeno putovanje – čitanka iz suvremene kineske poezije, 2022.), kao i poeziju jedne od najznačajnijih suvremenih pjesnikinja Anne Carson (Razstvaranje, 2023.). U kakvoj su vezi jezik i zavičaj, ima li zavičaja izvan jezika, što se događa s poezijom kad prelazi iz jednog jezika u drugi (i treći), samo su neka od pitanja o kojima će Nada Topić razgovarati s autorom, koji je ovih dana dobio i nagradu Goranov vijenac.

U ponedjeljak, 18. ožujka, razgovaramo o klasnoj nejednakosti na tribini u Botaničaru

O ovoj važnoj i često prešućenoj temi razgovarat će profesorica i predstojnica Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Ankica Čakardić te književnica i aktivistkinja Monika Herceg. Razgovor moderira književnica i aktivistkinja Luiza Bouharaoua. U fokusu je knjiga Giulie Caminito Jezerska voda nikad nije slatka. Ovaj roman na moderan i zanimljiv način propituje klasne pozicije i naše mogućnosti i nemogućnosti unutar njih. Nekad se vjerovalo kako je obrazovanje točka koja može promijeniti tu poziciju, no je li danas zaista tako? Kakve su nam šanse unutar postojećeg sustava da se oslobodimo od stalnog siromaštva? Osjećamo li i kada klasni sram? Pričamo li na adekvatan način o njemu ili je i dalje riječ o tabu temi? Poslušajmo u ponedjeljak. 

Idući dan koji pada na 19. ožujka očekuje nas promocija knjige

Od 19:30 sati u zagrebačkom KIC-u održava se promocija knjige Srce zemlje Glorije Lujanović. O stradanjima Hrvata u Srednjoj Bosni u ratovima devedesetih autorica je pisala još kao mlada novinarka. U ovoj knjizi iz sasvim osobne perspektive progovara o događajima koji su obilježili i živote generacije koja se u ratu tek rodila, pri čemu je intimnom esejističko-poetskom posvetom žrtvama i preživjelima, dala glas onima koji su zaboravljeni i prešućeni od svih. U promociji će, uz autoricu, sudjelovati Miljenko Jergović Nataša Govedić, a razgovor će moderirati Sanja Baković.

U srijedu, 20. ožujka, zateći ćemo se u razgovoru na prozoru

Kako nastaju skicolike ilustracije Hane Tintor? Kako ilustrira slikovnicu, kako strip, koliko joj je vremena trebalo za animirani film, čemu su je naučili animirani spotovi te koji joj je najdraži medij za stvaranje? Kako je sport počeo utjecati na njezin pristup ilustraciji? Što je za nju dobra slikovnica i što ju najviše inspirira za nastanak novih ilustracija? O ovim i brojnim drugim temama s ilustratoricom će razgovarati književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.

O knjigama razgovaramo i o njima razmišljamo i do idućeg petka. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu