Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Julio Radilović Jules (1928-2022)

Large jules novo

Foto: Facebook 'JULES - legenda hrvatskog stripa'.

Petak
28.01.2022.

U 94. godini života napustio nas je legendarni crtač stripova i ilustrator Julio Radilović Jules, poznat po preciznom crtežu koji je nastavio tradiciju hrvatskog realističnog narativnog stripa. 

Julio Radilović rodio se 24. rujna 1928. u Mariboru. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1952. godine i iste godine objavio svoj prvi strip Neznanac u Horizontovom zabavniku. Od tada surađuje s više zagrebačkih časopisa, osobito s Plavim vjesnikom, a objavljivao je u mnogobrojnim inozemnim časopisima. Od 1956. godine počinje crtati serijal Kroz minula stoljeća, povijesnu sagu od dolaska Hrvata na Jadran do provale Tatara u 13. stoljeću, po scenarijima Zvonimira Furtingera. Autor je stripova Afričke pustolovine, Herlock Sholmes, Pobuna u Kiboku, Zakletva huronskog poglavice i brojnih drugih. Započeo je 1975. godine veliki pustolovno-akcijski serijal iz Drugoga svjetskog rata pod naslovom Partizani koji je izlazio sve do 1989. godine u izdanju nizozemske kuće Oberon.

Svoju karijeru počeo je graditi u pedesetim godinama prošlog stoljeća, u vrijeme kada se o stripovima i njihovim autorima nije pisalo. Tijekom desetljeća postao je jedan od najcjenjenijih ilustratora čijim se stripovima uvijek rado vraćamo. Dobitnik je niza nagrada, među kojima su Grand Prix na prvom Salonu stripa u Vinkovcima 1984. godine i Nagrada za životno djelo 1996. godine. Dobitnik je nagrade 'Andrija Maurović' za životno djelo 2010. godine, a 2001. godine odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Uvršten je, kao jedan od rijetkih hrvatskih autora, u njujoršku Svjetsku enciklopediju stripa Mauricea Horna (posljednje izdanje 1999. godine). 

Izvor: tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu