Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Izložba 'Poezija u slici - Banijska književna antologija'

Large novo

Foto: Press. 

Petak
11.02.2022.

Studenti Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu podsjetit će nas na važnost uspostavljanja dijaloga između različitih umjetničkih medija, i to u formi izložbe koja se kreativno nadovezuje na Banijsku književnu antologiju. Svoje radove predstavit će na izložbi u srijedu, 16. veljače 2022. u 19 sati, kada će poetski i prozni fragmenti iskoračiti iz okvira knjige u prostor galerije Šira. 

Poslije razornog potresa 29. prosinca 2020. godine, kada je nepovratno uništen dio materijalne kulturne baštine Petrinje i cijele Banije, reagirali su glasovi banijskih pjesnika i pjesnikinja. Pjesnik, prevoditelj i prozaist Miroslav Kirin svakodnevno je objavljivao njihove pjesme na društvenim mrežama, nastojeći na taj način istaknuti i promovirati u javnosti manje ili više poznate autore i autorice s područja Banije. Potpomognuta velikim interesom javnosti i združenim uredničkim naporima Miroslava Kirina i Borisa Vrge objavljena je Banijska književna antologija u kojoj je zastupljeno 38 autora i autorica poezije i proze.

Izložba će predstaviti najuspjelije studentske radove koji su nastali inspirirani pjesmama i proznim fragmentima iz knjige. Osim spomenutih Borisa Vrge i Miroslava Kirina, studenti su oblikovali svoje radove pod utjecajem Ane Brnardić, Monike Herceg, Marije Dejanović, Ive Kozarčanina i drugih, i to na razini različitih motiva, tehnika i postupaka. Inkorporirajući fragmente poezije ili proze na postere, u preplitanju vizualnog i verbalnog, studenti su odabrana književna djela interpretirali u rasponu od figurativnog, apstraktnog i konceptualnog, služeći se različitim tehnikama i dajući radu svoj osobni autorski pečat. 

U najavi izložbe stoji kako odabrani radovi nastavljaju svoj život tako što će biti poslani u škole i knjižnice na Banovini, gdje se održavaju i književne radionice i nastupi pisaca iz antologije. Mentori će odabrati sedam najboljih likovnih radova koji će dobiti nagradu. Ovaj projekt podsjeća na nove kreativne mogućnosti i važnost dijaloga između različitih umjetničkih formi i vrsta, književnosti i likovne umjetnosti, odnosno riječi i slike, kao i na mogućnost da se putem umjetnosti pridonese zajednici. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu