Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Igor Mandić (1939 - 2022)

Large fotka

Foto: Facebook, 'KGZ - Knjižnica Dubrava'.

Ponedjeljak
14.03.2022.

Napustio nas je Igor Mandić, istaknuti književni kritičar, pisac, urednik, kolumnist i esejist, javlja Hrvatsko društvo pisaca.

Igor Mandić rođen je u Šibeniku 20. studenog 1939. godine, gdje je njegova obitelj imala knjižaru i papirnicu. U Splitu je završio osnovnu školu i klasičnu gimnaziju. Nakon završene gimnazije odlazi u Zagreb na studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu, koji završava 1963. godine. Nedugo nakon toga, javnost ga primjećuje u dnevnim novinama, gdje isprva piše književne kritike. Kolumne počinje pisati u tadašnjem slavnom i visokotiražnom Vjesniku u srijedu.

Od 1993. do 1995. godine pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a od 1997. djelovao je kao slobodni umjetnik. U Vjesnik se nakratko vraća 2000. godine kao glavni urednik. Bio je i dugogodišnji suradnik mnogih radijskih i televizijskih postaja, a posljednjih nekoliko godina pisao je književnu kolumnu za Jutarnji list. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005. godine.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage dance of death 22.01.2018.

Nema odmora dok čekaš pomora

U 'Predsmrtnom dnevniku' Igora Mandića tematske i motivske cjeline smjenjuju se brzo i lako, bez gradacije i vidljive organizacije.

Piše: Dinko Kreho

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu