Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Friška doza proze u listopadu

Large fotka

Naslovnice knjiga.

Utorak
31.10.2023.

Listopad nas je počastio s puno dobre literature, što nas je ujedno podsjetilo i na to kako trebamo pripremiti ruksake i počistiti police s knjigama. Vrijeme i dalje nemilice juri, a pred vratima su nam veliki sajmovi poput zagrebačkog Interlibera i Sa(n)jam knjige u Istri. Uostalom, bližimo se i kraju godine (čini li nam se ili već u daljini čujemo All I Want For Christmas...), a nikad nije rano za odlučiti koju ćete knjigu pokloniti najdražima!

U dobroj staroj maniri, donosimo samo provjerene prozne naslove koji garantiraju čitateljski užitak, i to autore i autorice kojima vjerujemo. Neke od njih volimo čitati, s nekima ćemo se možda susresti prvi put. 

Krenimo s piscem čije se knjige dočekuju s uzbuđenjem i smatraju se događajem na sceni. U Nakladi OceanMore objavljen je novi roman Slučaj vlastite pogibelji Kristiana Novaka koji započinje tragičnim slučajem koji potresa zajednicu. Mladi prometni policajac pronađen je mrtav na stražnjem sjedištu svog automobila. Iako je slučaj brzo zatvoren kao samoubojstvo, mnoge neobičnosti i izostanak obdukcije izazivaju sumnje među obitelji i širom javnosti. Roman će nam tako otkriti složene slojeve društva i ljudskih karakterâ, pred nama otvoriti pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sustava, zakona i morala, ljubavi i slobode. 

Preselimo se s domaćeg terena u zimu kasnih 1950-ih i u Longyearbyen, rudarski grad u arhipelagu Svalbard u zaleđenu Barentsovom moru, zajednicu tundre, snijega i leda, s rudnicima ugljena usred netaknute prirode. Okruženje je to romana Život na Svalbardu Heidi Sævareid u kojemu mladi kirurg Finn i njegova supruga Eivor doseljavaju s dvije kćeri u najsjevernije naselje u Europi. U mračnoj polarnoj tundri temperature padaju ispod minus 30 stupnjeva, a zimi nitko ne može napustiti otok. Kao liječnik tvrtke, Finn liječi rudare ozlijeđene tijekom opasnog rada, ali ubrzo shvaća da se ne raspadaju samo njihova tijela, već i njihova psiha. Novonastala situacija opterećuje i Eivor, koja se osjeća izoliranom, s dvoje male djece i mužem koji stalno radi. Život na Svalbardu roman je o preživljavanju u području vječnog leda, izolaciji, snazi prirode i braku u krizi.

Vratimo se iz područja vječnog leda i lijepo molimo, naslonite uho. Posebno nas je razveselila vijest kako je u Frakturi objavljena zbirka priča Tišina u osinjaku Luke Ostojića, našeg dragog kolege i bivšeg urednika portala koji upravo čitate! Baš kao što joj se čuje iz naslova, ova knjiga vodi na opasna, neizvjesna mjesta, u komplicirane ljubavne odnose, začudne brakove i raštimane obitelji – predjele koje poznajete, ali kakve nekim čudom dosad niste vidjeli. Smjestite se što udobnije na otocima usamljenosti, gdje ovijeni rojevima loših (i ponekom sretnom) vijesti žive Ostojićevi junaci na prekretnici. Ali oprez: to što iznutra diše, tvrda je, najtvrđa zbilja, tek spretno posjednuta na jaje ludila, koje samo što se ne ispili! Pametna, pomaknuta, humorna i zavodljivo pitka, Tišina u osinjaku jedna je od najduhovitijih domaćih knjiga koje ćete pročitati, ali dobru zabavu u njoj valjat će platiti razmišljanjem, i s nešto malo jeze. Nama zvuči kao prilično dobra kombinacija, ali o tom po tom! 

Na Frakturinim policama odsad ćete moći pronaći i knjigu pjesama u prozi Temeljenje kuće Marije Andrijašević. S jedne strane mučan minus-postupak, obiteljska genealogija i povijest zajednice te struganje zidarskom žlicom po svojoj vlastitoj utrobi, s druge optimalna projekcija, težak rad, opipljiv napor da se podigne neopipljiva građevina: dom koji to nije. Kuća se širi u svim smjerovima, zauzima istovremeno skučen i nepregledan volumen, sanjana kuća kao vlastita pobjeda i pobjeda nad samom sobom; Aleph u kominu, u kojem tinja cjepanica čvornatog, autentičnog pjesničkog jezika. Jedva čekamo zaviriti!

Dva nova romana zatekli smo u književnom izlogu Hena coma: Živjeti brzo Brigitte Giraud i Duge noći u Caxiasu Ane Cristine Silva

Za autobiografski roman Živjeti brzo francuska spisateljica Brigitte Giraud nagrađena je Goncourtom 2022. godine. Posrijedi je nezaboravan ljubavni roman, a ujedno i britka, energična introspekcija događaja koji su nepovratno promijenili tijek autoričina života. Uz cijeli niz poetičnih slika iz bračnoga života, uz knjige, filmove i glazbu koji su ih nadahnjivali na vrhuncu njihove sreće, ono što je ostalo, ono što je sve natkrililo, kobni je evergreenlive fast, die young.

Roman nagrađivane portugalske književnice Ane Cristine Silva usporedan je portret dviju žena na suprotnim stranama povijesti, a ujedno i prikaz mračnih godina diktature sedamdesetih u Portugalu. Laura Branco, studentica prava i oštra aktivistica u borbi protiv Nove Države, već neko vrijeme osjeća da je netko nadgleda i prati. Uskoro je doista i privodi policija, odvodeći je u zloglasni zatvor Caxias – mjesto na kojem se svakojakim metodama iz zatvorenika izvlače priznanja. Odlučna u naumu da nikome ne kaže ništa, Laura biva podvrgnuta teškom testu izdržljivosti – testu koji nemilosrdno provode državni agenti. Ponirući u prošlost svojih junakinja, Silva suprotstavlja dva posve različita životna puta, jedan pun razumijevanja, drugi pun nasilja, te potvrđuje još jednom da su izbori čovjeka uvijek rezultat proživljenih iskustava.

Naš popis knjiga se popunjava, a jedva čekamo vidjeti što nam donosi kraj godine!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu