Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dubravka Ugrešić i David Albahari u finalu Njegoševe nagrade

Large untitled design  9
Srijeda
11.10.2023.

Do nas su stigle lijepe vijesti iz Crne Gore.

Dubravka Ugrešić, David Albahari i Drago Jančar u najužem su izboru za ovogodišnju Njegoševu nagradu, najveće književno priznanje koje Crna Gora dodjeljuje autorima i autoricama sa južnoslovenskog govornog područja.

Tako je odlučio međunarodni žiri koji čine: Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina), Amelija Ličeva (Bugarska), Kalina Maleska (Sjeverna Makedonija), Andrej Blatnik (Slovenija), Saša Ćirić (Srbija), Olja Savičević-Ivančević (Hrvatska) i Balša Brković (Crna Gora).

Nagrada se od 2019. godine dodjeljuje svake četiri godine za životno djelo, odnosno za ukupan stvaralački opus, autoru ili autorici koji stvaraju na nekom od južnoslovenskih jezika: bosanskom, bugarskom, makedonskom, slovenskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom, čija djela predstavljaju izuzetno značajan doprinos južnoslovenskim književnostima, javno su vrednovana i prepoznata kao trajna vrijednost države iz koje dolazi.

Njegoševa nagrada do sada nikada nije posthumno dodijeljena, ali ove godine je to sasvim izvjesna mogućnost. 

Dubravka Ugrešić (1949–2023) bila je cijenjena spisateljica, esejistica i prevoditeljica. Autorica je brojnih značajnih djela, a njezine knjige prevedene su na više jezika. Predavala je na više američkih i europskih sveučilišta. Dobitnica je značajnih književnih priznanja.

Pisac i prevodilac David Albahari (1948–2023) objavio je veliki broj djela za koja je dobio brojne nagrade i priznanja. Preveo je veliki broj knjiga, priča, pjesama i eseja mnogih američkih, britanskih, australijskih i kanadskih pisaca. Bio je član je Srpske akademije nauka i umetnosti, srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.

Drago Jančar (1948) je romansijer, pripovjedač, dramski pisac i esejist. Studirao je pravo, radio kao novinar i filmski dramaturg. Objavio je veliki broj knjiga, osvojio značajne nagrade i najprevođeniji je savremeni slovenski pisac. Redovni je član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Ime dobitnika ili dobitnice saznat ćemo krajem idućeg tjedna. 

Izvor: Vijesti.me.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu