Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dubravka Ugrešić dobitnica Njegoševe nagrade

Large large 340135354 249013320834511 4492700054320745782 n
Ponedjeljak
16.10.2023.

Dubravka Ugrešić dobitnica je ovogodišnje Njegoševe nagrade, najvećeg književnog priznanja koje Crna Gora dodjeljuje autorima i autoricama sa južnoslavenskog govornog područja, i to za njezin književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost. Uz nju, u odabiru su bili David Albahari i Drago Jančar.

Tako je odlučio međunarodni žiri koji čine: Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina), Amelija Ličeva (Bugarska), Kalina Maleska (Sjeverna Makedonija), Andrej Blatnik (Slovenija), Saša Ćirić (Srbija), Olja Savičević-Ivančević (Hrvatska) i Balša Brković (Crna Gora).

"Neke nagrade su važne piscu, a neke nagrade su važne društvu i kulturi", izjavio je predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović. Kako je priopćeno iz Ministarstva kulture i medija, Dubravka Ugrešić je čitana i prevođena hrvatska/jugoslavenska spisateljica čijim će se djelom baviti i generacije koje slijede, jedna je od najžešćih kritičarki balkanskog patrijarhata i iz njega proizašlih nacionalizama. 

Član žirija Saša Ćirić je izjavio: "Svoj glas sam dodjelio djelu Dubravke Ugrešić zbog njegove književno-istorijske relevantnosti i trajanja, poetičkog eksperimenta, spoja esejističkog i narativnog, kao i kritičke orjentacije, odnosno njenog uticaja na balkanskoj i međunarodnoj književnoj sceni."

Nadalje, žiri je izjavio sljedeće:

"Dubravka Ugrešić najblistaviji je glas post/jugoslavenske prozne književnosti i esejistike, spisateljica iznimne imaginacije, stilske samosvijesti i originalnosti, čiji opus, nesumnjivo, pripada i vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. stoljeća. Kao rijetko koji/a autor/ica sa šireg prostora, ona je uspijevala pronaći najbolje literarne forme za svoje teme i preokupacije te na autentičan i originalan/očuđujući način, pisati o raznim aporijama i anomalijama našeg prostorvremena.

Ugrešić je majstorica ironije, persiflaže, kalambura i dosjetke; lucidna opservatorica društvenih kretanja koja spretno kombinuje različite stilske registre i zavodi svoje čitatelje iznimnom literarnom osobnošću i umijećem mimikrije. Ugrešić je uspijevala prepoznati brojne aktualne društvene transformacije, savremene fenomene i mijene vremena koji su nama, kao njihovim savremenicima, često nevidljivi, uvijek korak ispred ostalih. Njen literarni opus kao i pogledi na društvo, estetički i etički imperativi kojima se rukovodila u životu i pisanju, kao i nesalomljiva umjetnička kičma čine dragocjeno naslijeđe za sve generacije pisaca/spisateljica i čitatelja/ica na post/jugoslavenskom prostoru, generacije koje žele ovdje i sada stvarati bolju budućnost."

Nagradu će primiti predstavnici fondacije/zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njenom književnom ostavštinom.

Izvor: RTCG.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu