Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dodjela pobunjene književne nagrade 'Štefica Cvek'

Large pobunjene

Foto: Facebook 'Bookvica'

Petak
28.01.2022.

U Booksi nas je izuzetno obradovala vijest kako je stigao čas za dodjelu prve pobunjene nagrade! Naše drage kolegice Pobunjene čitateljke proglasit će dobitnice i dobitnike regionalne književne nagrade 'Štefica Cvek' u ponedjeljak, 31. siječnja u 19 sati u beogradskom Krokodilu. 

Radi se o nagradi kojom Pobunjene čitateljke nastavljaju svoj višegodišnji rad na afirmaciji ženskog i ostalog marginaliziranog stvaralaštva kroz praćenje regionalne književne produkcije i interveniranje u javne kulturne politike. Nagrada nosi ime po liku iz romana Dubravke Ugrešić Štefica Cvek u raljama života, ne samo zato što je Dubravka Ugrešić prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već zato što je u pitanju klasik jugoslavenske književnosti i neizostavan dio regionalne feminističke lektire, poručuju Pobunjene čitateljke. Osim toga, roman odlično analizira kako (pop)kultura i književnost sa stereotipnim viđenjem ženskih likova oblikuje stvarne živote žena. 

Nedavno smo imali priliku opširnije razgovarati s Pobunjenima o važnosti ove nagrade u regionalnom kontekstu. Treba napomenuti kako će se odabrati knjige koje smatraju vrijednima pažnje, čime će se izbjeći uobičajen natjecateljski moment, istovremeno afirmirati autorice i kvir osobe: "Brojne koleginice i kolege iz regiona su svesne/i da književni mejnstrim i dalje marginalizuje feminističko stvaralaštvo, a književne nagrade igraju veliku ulogu u tom procesu s obzirom da su njihovi dobitnici, a i članovi žirija pretežno muškarci." 

Brojne koleginice i kolege iz regiona su svesne/i da književni mejnstrim i dalje marginalizuje feminističko stvaralaštvo, a književne nagrade igraju veliku ulogu u tom procesu s obzirom da su njihovi dobitnici, a i članovi žirija pretežno muškarci.

Priznanje 'Štefica Cvek' ove godine obuhvaća BHSC govorno područje i sve prozne knjige koje su objavljene od 1. siječnja do 1. prosinca 2021. godine. Osnivanje nagrade podrazumijeva istraživanje regionalne književne produkcije i prikupljanje preporuka knjiga od pedesetak kulturnih radnica i radnika iz zemalja s BHSC govornog područja, uključujući književnice i književnice, kritičarke i kritičare, novinarke i novinare, urednice i urednike i druge.

Pobunjene pozivaju na druženje, razgovor o književnosti i razmjenjivanje dojmova o dobrim knjigama koje pomiču, često i probijaju sve granice. Mi koji nismo u Beogradu, prijenos cijelog događaja moći ćemo pratiti uživo na Facebooku Pobunjenih, kao i na Youtube kanalu Krokodila.

Veselimo se vidjeti koje će autorice i autori biti pohvaljeni za pobunjeno pisanje!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu