Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Čitateljski klub o curama, za cure, s curama

Large novo

Foto: Facebook, 'KGZ - Knjižnica S. S. Kranjčevića'.

Ponedjeljak
07.02.2022.

U Knjižnici S. S. Kranjčevića nastavljaju s čitateljskim klubom za cure (dob 14 - 18 godina) te pozivaju nove članice da se pridruže zanimljivoj raspravi u subotu, 19. veljače 2022. godine, u 12 sati. Na rasporedu je knjiga Eleanor i Park autorice Rainbow Rowell, a voditeljica je Lana Pukanić. Jedna od ideja kluba je pažnju usmjeriti na različite djevojačke kulturne, medijske i aktivističke prakse kao alat borbe za društvenu pravednost.

U opisu čitateljskog kluba, koji u suradnji s knjižnicom provodi Galerija Prozori, stoji kako projekt okuplja stručnjake/stručnjakinje iz područja teorije književnosti, vizualne umjetnosti, knjižničarstva i antropologije u sklopu kojeg temi djevojaštva svatko pristupa iz pozicije vlastitog polja. Projekt se bavi pitanjima kulturnog poimanja i reprezentacije djevojaka i djevojaštva, kako bi se postavio metodološki okvir kojim se u središte proučavanja stavljaju specifični aspekti djevojačkog odrastanja, koji su vrlo često obilježeni kao frivolni i nametnuti snažnom sponom patrijarhata i komercijalne kulture koja okružuje mlade djevojke, a vrlo se rijetko percipiraju kao njihovi izbori unutar prostora užitka i prinude.

Lana Pukanić je autorica knjige Tinejdžerke i drugi monstrumi. Radi se o zbirci eseja u kojima autorica iznosi svoje stavove, a prije nego što je objedinila eseje u knjigu, isti su se objavljivali na portalima Muf i Krilo

Prijave i dodatne upite možete slati na email petra.dolanjski@kgz.hr, a sve dodatne informacije o čitateljskom klubu provjerite na linku

U čitateljskom klubu čitaju se knjige koje se, svaka na svoj način, bave time što u ovom svijetu znači biti djevojka. Ako vas zanimaju dobre knjige i želite pričati o tome kako je biti djevojka, zašto je svijet prema curama drugačiji nego prema dečkima te kakve sve živote možemo zamisliti za sebe i druge djevojke, pridružite se!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu