Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

29. Sa(n)jam knjige u Istri

Large 375827638 643601034487320 8125035530908214403 n

Foto: Sanjam Knjige U Istri.

Petak
27.10.2023.

Ove godine družimo se s mnoštvom knjiga i stripova na 29. Sa(n)jam knjige u Istri!

Sajam će se održati od 24. studenog do 3. prosinca u Puli, a centralna tema nosi naslov Život u oblacima i posvećena je stripu o kojem će govoriti eminentni inozemni i domaći autori i autorice. 

Jedan od najvećih svjetskih strip autora Milo Manara počasni je gost sajma, a njegova velika izložba pod nazivom Između stripa, književnosti i filma otvorit će se u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u subotu, 25. studenog u 20:30 sati. Vrhunac je to iznimno bogatog sajamskog programa koji je premijerno predstavljen na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, koji je i glavni partner Sajma i Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

"Gostovanje Mila Manare jedan je od ključnih trenutaka ovogodišnjeg Sajma. Posebno nam je drago što ćemo na Sajmu predstaviti njegov strip Il nome della rosa (Ime ruže) nastao prema knjizi Umberta Eca. Uz sve velike autore koji su oblikovali sliku našeg Sajma, dolazak Umberta Eca 2006. godine povijesni je događaj za nas. Izložba Mila Manare u Svetim srcima, predstavljanje njegove knjige i gostovanje na Doručku s autorom upravo nas vraća u taj veliki trenutak kada je Pula bila obasjana Umbertom Ecom i kada smo zaista bili dio svijeta", kazala je Magdalena Vodopija.

Manara predvodi niz velikih strip autora koji dolaze na Sajam. Među njima je slavni autor stripova, slikar, animator, ilustrator Danijel Žeželj koji dolazi sa stripom Kao pas, a predstavlja se i izložbom Umjetnik u gladovanju, ciklusom radova inspiriranih Kafkom, kao i u performansu Šesto čulo, zajedno sa slovenskom pjesnikinjom i performericom Anjom Zag Golob i glazbenikom Dragom Ivanušom.

Publika će imati priliku pogledati monografiju i izložbu Dubravka Matakovića u Gradskoj galeriji Pula, iz Novog Sada stiže Zoran Janjetov, zatim i Geto Ilustrator, likovni umjetnik i svestrani ilustrator pravog imena Boban Savić, koji će zajedno zagrebačkim višestruko nagrađivanim autorom Matijom Pisačićem predstaviti film Pustolovine Glorije Scott - Umorstvo u katedrali. U Pulu dolazi i Mirko Ilić i najavljuje svoj povratak stripu. Iznimnu živost domaće i regionalne strip scene u Puli će predstaviti trenutno najjača imena nove generacije strip umjetnika i ilustratora u programima Hop-Lektira i Pop-Lektira, koji su namijenjeni mladima. 

Sajam će ugostiti Bracu Dimitrijevića, umjetnika svjetskih referenci, jednog od pionira konceptualne umjetnosti, koji će u programu Intime predstaviti svoju autobiografiju Louvre je moj atelje, ulica moj muzej.

Program 29. Sajma obilježit će i inozemni autori, ove godine dolaze velike svjetske zvijezde. Tariq Ali, pisac, filmski producent, scenarist, povjesničar, aktivist rođen je u Pakistanu, od kuda je emigrirao u Britaniju kako bi izbjegao zatvorsku kaznu na koju je osuđen kao organizator studentskih prosvjeda protiv pakistanske vojne diktature. Tariq Ali ikona je studentskih pokreta šezdesetih i oštar protivnik rata u Vijetnamu, jedna je od ključnih intelektualnih figura moderne ljevice. U svojim radovima često promišlja suprotstavljenost zapadnog društva i islamskog svijeta. Autor je brojnih knjiga o svjetskoj povijesti i politici, kao i pet romana okupljenih u Islamski kvintet, a na Sajmu će predstaviti roman Sjene narova drveta.

S Knjigom o knjižnici dolazi Susan Orlean, američka književnica i publicistkinja, nagrađivana autorica brojnih bestselera, prema čijem je romanu The Orchid Thief (Kradljivac orhideja) nastao film Adaptation s Nicholasom Cageom i Meryl Streep u glavnim ulogama. Orlean je stalna dopisnica New Yorkera, a surađuje s časopisima Vogue, Rolling Stone, Outside i Esquire, scenaristica koja u svojoj kolekciji ima i nagradu Emmy.

U programu Storie italiane gost je dobitnik nagrade Strega Mario Desiati koji će predstaviti knjigu Razdomljeni, a koja je već postala kultna, posebno među tridesetogodišnjacima. Ovoj postavi pridružit će se i gošća iz Bugarske Rene Karabaš, spisateljica, ali i kazališna redateljica i glumica, nova europska zvijezda čije su knjige prevedene na brojne svjetske jezike. Na Sajmu će predstaviti knjigu Ona koja ostaje

Program Moć žene ove godine obogatit će njemačko-francuska spisateljica i prevoditeljica Anne Weber. Predstavit će knjigu Annettte, epska junakinja, suvremeni ep o nevjerojatnom životu Anne Beaumanoir, znanoj pod imenom Annette. Weber je ispisala spomenik Annette, sudionici francuskog pokreta otpora i alžirskog pokreta za nezavisnost, ženi koja je izgradila doktorsku i znanstvenu karijeru, o njenom braku, velikim ljubavima i majčinstvu, ali i odu svim bezimenim junakinjama.

Najavljene su i velike premijere domaćih autora: Kristian Novak dolazi s novim romanom Slučaj vlastite pogibelji, Magdalena Blažević ovaj put se vraća velikoj temi izvanvremenske ljubavi u romanu Sezona berbe, Emir Imamović Pirke kreirao je iznimno živog antijunaka u svom Planu savršenog neuspjeha, Ivica Ivanišević svojim britkim stilom secira hrvatsku stvarnost u novoj knjizi Otmica razreda za književnost, s Borisom Dežulovićem hajdukovci će doći na svoje jer u Pulu stiže s Bilim librom 2. Veliki umjetnik Darko Cvijetić predstavit će svoju poeziju u novom programu Bookstan predstavlja, a Andrej Nikolaidis, koji je gotovo član sajamske ekipe, knjigu Antonije napušta Boga.

Popis sudionika i sudionica, kao i detaljan sajamski program, možete pratiti ovdje

Vidimo se u Puli!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu