Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

16. Vrisak u Rijeci

Large dizajn bez naslova   2023 09 05t112440.134

Facebook

Utorak
05.09.2023.

Ovog vikenda svi književni putevi vode u riječki art kvart 'Benčić' na 16. Vrisak

Od 10. do 17. rujna 2023. godine u riječkom kvartu kulture očekuje nas više od pedeset programa (promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni likovni, glazbeni i filmski program) u kojemu će sudjelovati gotovo stotinu umjetnika.

Svečano otvorenje 16. Vriska održat će se u nedjelju, 10. rujna. Najprije će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 18:30 sati otvoriti izložba Godardova kutija, a potom će se u 19:30 sati u dvorištu art-kvarta 'Benčić' održati svečanost otvorenja i dodjela ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman (podsjećamo na aktualne finaliste). Program otvorenja završit će koncertom glazbenika Borisa Štoka, a ulaz će biti otvoren za sve.

Vrisak se svake godine trudi u svoje programe uvrstiti što više riječkih autora i umjetnika, a ove se sezone pojavio cijeli niz zapaženih djela i projekata riječkih umjetnika pa je taj dio programa posebno bogat. Većina njih nastupit će u programu Rijeka Calling, dok će mnogi sudjelovati i u ostalim programskim cjelinama pa će nam se tako ove godine na Vrisku predstaviti Igor Beleš, Tea Tulić, Nikola Petković, Eva Simčić, Laura Marchig, Enver Krivac, Sebastian Kukavica, Dora Šustić, Maja Marchig, Andrea Žic Paskuči, Damir Stojnić

U sklopu programa U fokusu Vrisak uobičajeno predstavlja najznačajniju domaću i regionalnu književnost, a publika će imati priliku saznati nešto više o književnom radu i novim knjigama Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski, Gorana Gerovca, Emira Imamovića Pirkea, Zorana Ferića, Milana Majerovića-Stilinovića i drugih. 

Prošle godine na riječku pozornicu uveden je i novitet, a to je pretpremijerno čitanje iz dugo očekivanih knjiga. Lani je Robert Perišić čitao iz svog romana Brod za Issu, a ove će nam godine čitati beogradski pisac Srđan Valjarević koji je nakon dva desetljeća napisao nastavak svog kultnog romana Komo.

U četvrtak, 14. rujna, u 19 sati predstavit će se potresan roman švedske autorice Ninne Holmqvist, Ustanova, a u petak, 15. rujna u 19 sati, roman Sjećanje vode finske autorice Emmi Itäranta. S autoricama će, o tome kamo nas sve mogu odvesti naše krive odluke, uz prevoditeljice i urednice razgovarati književnica Đurđica Čilić.

Udvoje je uvijek bolje i zato će se u programu U dvoje u Dnevnom istovremeno predstaviti dva autora, dva djela, dva opusa, dva književna svijeta. Tako će se nakratko spojiti svima omiljeni Senko Karuza i Marko Tomaš, majstori pisanja na slengu Vlado Bulić i Dalibor Šimpraga, nagrađivane Martina Vidaić i Ivana Šojat, spomenimo samo neke. Ovim književnim parovima možete se pridružiti svaki dan tijekom trajanja festivala u 21 sat u Book caffeu 'Dnevni boravak' i saznati što je to što spaja autorice i autore, izuzev spisateljskog umijeća.

Ako pišete kratke priče ili biste možda željeli početi, samo niste sigurni kako i potrebne su vam smjernice, ne brinite – Vrisak je u Rijeku pozvao Andrea Blatnika koji će predstaviti svoj priručnik kreativnog pisanja. Također, Vrisak nudi dvije odlične izložbe koje će se premijerno otvoriti za vrijeme festivala. Na dan otvorenja dođite na otvorenje izložbe Godardove kutije autora Stéphana Crasneansckija u Jaslicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a u utorak, 12. rujna, u 20 sati u velikom izložbenom prostoru MMSU-a pozvani ste na otvorenje međunarodne skupne izložbe Mreža motovunskih susreta.

U planu su i dvije pretpremijere, kao i program za djecu i srednjoškolce, a raspored programa i ostale detalje pronađite ovdje.

Za sve koji planiraju obnoviti svoje književne kolekcije, u tijeku je sajamski program u V.B.Z.-ovim knjižarama i na književnim punktovima na Jadranskom trgu i u Bazarigovom prolazu na kojima ćete sve do 30. rujna pronaći more knjiga domaćih i stranih izdavača, i to po super popustima!

Ulaz na sve festivalske programe je slobodan. Svima koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

Vidimo se na festivalu!

Izvor: V.B.Z. 

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 1t0a3352 24.09.2021.

'Pisanje nije moj izbor, već moja zla kob.'

Na ovogodišnjem festivalu Vrisak gostovala je pjesnikinja i tviterašica Frida Šarar. Tim povodom s njom smo porazgovarali o poeziji, internetu, filozofiji, glazbi i još ponekoj temi.

Piše: Sara Tomac

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu