Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

The Hunger Games obara rekorde

Large hunger games
Utorak
27.03.2012.

Žanr distopijske književnosti nekad je bio značajan rukavac SF-a, kojeg su se poduzimali vrhunski pisci žanra poput Philipa K. Dicka i Wiliama Gibsona, ili pak autori koji su tek dijelom zakoračili na prostor SF-a, poput Georgea Orwella, Aldousa Huxleya, Anthonyja Burgessa ili Cormaca McCarthyja. Danas je, međutim, došlo do značajne trivijalizacije žanra, koja se najbolje očituje u trilogiji The Hunger Games, koja je proteklih mjeseci bila na vrhovima top ljestvica gotovo svih zemalja engleskog govornog područja, pa i nekih drugih.

Prvi roman autorica Suzanne Collins napisala je 2008. godine no fama povezana s njim nije se dogodila istoga trena, već se malo pomalo zahuktavala sa svakom sljedećom knjigom. No, trilogija Hunger Games je tek nakon što je snimljen film prestala biti književnim trendom te se pretvorila u društveni fenomen.

Naime, iako se mjesecima pisalo o budućem filmu, na net curili traileri, trač magazini pisali o ljubavnim vezama na setu (posebno oko zvjezdica Josha Huchersona i Jennifer Lawrence, kao što je to donedavno bio slučaj s Kristen Stewart i Robertom Pattinsonom) i uopće dešavalo se sve ono što i očekujemo u eri novoholivudskih teen fantazija, nitko nije mogao očekivati da će film napisan po knjizi Suzanne Collins oboriti niz rekorda nakon prvog vikenda prikazivanja u Americi, gdje je ostvario zaradu od 155 milijuna dolara. Riječ je o apsolutnom rekordu za neki film izvan klasične blockbuster ljetne sezone, kao i o najvećoj box office zaradi nekog filma izvan franšize u nastavcima. (Naime, sveukupno je ovo treći film po zaradi prvog vikenda u kinima u povijesti kinematografije, nakon filma Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2 i filma o Batmanu The Dark Knight. No, ta dva djela su filmovi iz već etablirane franšize, dok je The Hunger Games prvi film u budućoj franšizi te je zbog toga ovaj uspjeh na kino blagajnama još impresivniji).

Samo da postavimo stvari u kontekst, prvi film Sumrak sage, oko kojeg se također digla nepodnošljiva graja, prvog je vikenda zaradio 69 milijuna dolara, dok je najuspješniji film Sumrak sage, New Moon, zaradio 142 milijuna. Inače, spomenuta zarada ovog distopijskog trilera protekloga vikenda odnosi se isključivo na američka kina, koja su američkim filmskim studijima daleko najvažnija. No, film je prošlog vikenda ostvario i 60 milijuna dolara zarade izvan SAD-a, što je golem iznos. Zato nije ni čudno da su ljudi iz 'Industrije' novu Hunger Games franšizu proglasili najunosnijom franšizom drugog desetljeća 21. stoljeća, koja će producentima donijeti više milijardi dolara zarade.

Jennifer Lawrence koja glumi Katniss Everdeen, djevojku koja se bori za goli život u smrtonosnom reality showu budućnosti, sad je jedna od najtraženijih holivudskih persona. U svakom slučaju, taman kad se počeo približavati kraj ere Sumraka, dobili smo novu franšizu, od koje možemo očekivati godine i godine gnjavaže.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu