Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

The Deeper Meaning of Liff

Large adams
Utorak
16.10.2012.

Prije trideset godina Douglas Adams objavio je The Meaning of Liff, rječnik novih imena za pojave koje bi trebale imati svoje ime, ali ga nemaju. Tako riječ 'liff' označava "svaku knjigu čiji je sadržaj potpuno diskreditiran onime što piše na koricama knjige. Npr. knjiga na kojoj piše 'Ova knjiga će vam promijeniti život'". Ili riječ 'woking' koja označava "ulazak u kuhinju pri kojem osoba zaboravi po što je došla u kuhinju". "Svima se takvo što događa", objašnjava Adams, "ali zbog toga što ne postoji riječ koja to označava, svi misle da se to događa samo njima. Utješno je znati da su svi ostali toliko glupi, da svi stojimo u kuhinji i pitamo se po što smo došli - to je woking".

Rječnik je doživio i nastavak, The Deeper Meaning of Liff, koji sadrži "suvišne riječi koje provode vrijeme dangubeći i njišući se po putokazima".

Nažalost, Adams je preminuo 2001. godine i nije mogao nastaviti svoju šarmantnu filološku aktivnost. Ipak, njegov prijatelji John Floyd i Jon Canter te Adamsova kćer Polly Adams zajedno su napisali novo izdanje rječnika koje će biti objavljeno u kolovozu sljedeće godine.

Objašnjenja za pojedine riječi iz novog rječnika (kao što su 'Gussage St Michael' i 'Sezincote') možete potražiti ovdje.

izvor: The Guardian
slika: Michael Hughes

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu