Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 3. – 9.3.2014.

Large 2074d
Ponedjeljak
03.03.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Graditelji mostova, Jan Guillou (Znanje)
Nakon što im je more uzelo oca i strica, trojica dječaka iz zapadne Norveške – Lauritz, Oscar i Sverre – prisiljena su preuzeti brigu za svoju obitelj i otići u obližnji Bergen. Pukom slučajnošću pokaže se da su trojica malenih šegrta neuobičajeno nadarena te uz pomoć jednoga dobrotvornog društva dobivaju priliku školovati se za graditelje željeznica i mostova.

2. Rat i rat, László Krasznahorkai (Oceanmore)
Glavni junak, arhivist dr. György Korin, na svoj četrdeseti rođendan iznenada shvati da ne razumije svijet koji ga okružuje. Stvarnost mu u trenu postane zastrašujuće zamršenom, jednoznačnost svijeta na koju je dotad bio navikao najednom se pretvara u tjeskobnu, nerješivu zagonetku.

3. Riječ Božja, Kari Hotakainen (Fraktura)
Kad pepeo nakon erupcije vulkana na Islandu prizemlji avione, većinski vlasnik i izvršni direktor Koncerna Jukka Hopeaniemi traži način da sa sjevera Finske što brže stigne do Helsinkija. Naime iako je tijekom cijele svoje uspješne karijere izbjegavao medije, uporna televizijska urednica Leena Kontiolahti nagovorila ga je na gostovanje uživo u jutarnjem programu nacionalne televizije. Za dugi put prema jugu Jukka odabire vozača svoga pokojnog oca Armasa Kallija, čovjeka kojemu potpuno vjeruje.

4. Samac, Christopher Isherwood (Domino)
Nakon pojave ovog romana Christopher Isherwooda, mnogi su bili šokirani iskrenošću, suosjećajnošću i dirljivošću pri portretiranju zrelog gej muškarca, a sam autor je više puta istaknuo kako se radi o omiljenom njegovom romanu koji je postao kultnim djelom o autsajderskom životu.

Publicistika:
1. Mick, Christopher Andersen (V.B.Z.)
I dok Rolling Stonesi slave svoju pedesetu obljetnicu, novinar i autor nekoliko bestselera New York Timesa, Christopher Andersen  rasvjetljava mistiku koja okružuje jednu od najvećih i najutjecajnijih kulturnih ličnosti našega vremena. Temeljena na razgovorima s Mickovim najbližim prijateljima, članovima obitelji, suprugama te brojnim ljubavnicama, kao i insajderima iz svijeta glazbene industrije, Andersonova knjiga otkriva dosad nepoznate pojedinosti i događaje iz Jaggerova vrlo burnog života.

2. K2 – trijumf i tragedija, Stipe Božić (V.B.Z.)
Ovo je potresna i dramatična priča o usponu na 'divlju planinu', sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s vrha  pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje. Stipe Božić autor je više alpinističkih i putopisnih knjiga, ali upravo u ovoj knjizi ispripovijedao je svoje najdramatičnije penjačko iskustvo, koje ga je dovelo do psihičkog i fizičkog ruba, i tijekom kojeg se neprestano borio i za svoj život i za život svojih penjačkih partnera.

Ostalo:
1. Preusmjeravanje, Timothy Wilson (Algoritam)
Postoji li čarobna tableta od koje ćete biti sretniji, postati boljim roditeljem, riješiti problematično ponašanje svog tinejdžera, smanjiti rasne predrasude i premostiti ponor obrazovnih postignuća? Naravno, takva tableta ne postoji, no zato postoji znanstveni pristup nazvan osmišljavanje priča, koji sve to može postići. Djeluje po principu preusmjeravanja priča koje govorimo (o) sebi i svijetu koji nas okružuje, sa suptilnim uputama koje vode do trajne promjene. U ovoj knjizi svjetski poznati psiholog Timothy Wilson pokazuje kako djeluje osmišljavanje priča i kako se njime možete koristiti u svakodnevnom životu, a da odbacite pritom pritisak da se promijenite.

Književna događanja:

Promocija knjige ‘Šale su ostale kod kuće’ Gordana Nuhanovića nudi vam se prvog radnog dana i to u Profil Megastoreu.

Dan poslije možete birati iz bogate ponude književnih događanja – Čitateljski klub Spajalica ugošćuje Trudu Stamać u Knjižnici Vladimira Nazora, promocija knjige ‘Tamna strana Marsa’ Filipa Hameršaka zbit će se u Hrvatskom državnom arhivu, u Privrednikovom domu možete se priključiti tribini sjećanja na Branka Miljkovića, a možete se zaputiti i do caffea U dvorištu gdje će se predstaviti zbirka poezije ‘Jedini posao’ Miroslava Mićanovića.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu