Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 27.10. – 2.11.2014.

Large 2074d
Subota
25.10.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Život način uporabe, Georges Perec (MeandarMedia)
Ova knjiga je remek djelo francuskog suvremenog pisca Georgesa Pereca, razigranog melankolika koji je u svoja djela uvijek znao vješto utkati erudiciju, igru i biljege osobnih trauma. Zamislivši jednu parišku zgradu u presjeku, uklonivši joj fasadu, zavirio je u svaku pojedinu prostoriju – od onih podrumskih do mansardnih ‒ minuciozno je opisujući i pripovijedajući o njezinim stanarima, prisutnim ili odsutnim, sadašnjim ili bivšim, najnevjerojatnije priče u širokom rasponu koji ide od krimića do parodije.

2. Laku noć, slatko sanjajte, Jiří Kratochvil (Disput)
Najveći moravski grad Brno teško je ranjen, posljednjih dana Drugog svjetskog rata iscrpljujućim bombardiranjima pretvoren je u ruševinu, bez vode, struje, hrane, prepun beskućnika i leševa. Za neke četvrti još se vode borbe iako su Rusi već zauzeli dobar dio grada, gleda se u nebo i očekuje pomoć od Amerikanaca, a umjetnine i nakit prodaju se za komad špeka u kolodvorskoj hali, odakle na putešestvije po gradu kreću tri junaka i jedna, valjda, mačka.

3. Ljudska stvar, Pawel Potoroczyn (Edicije Božičević)
U zabačenom selu središnje Poljske, u vrijeme Drugoga svjetskog rata i nekoliko ne puno veselijih godina iza njega, upoznajemo seoskoga bekriju i partizanskog zapovjednika Gudala i njegovu ljubav, lijepu pekaricu Wandu, lokalnoga vlastelina globalnoga životopisa Radeckog i rezigniranog seoskog župnika Morgu, pogrebnika Kazimira čijim mrtvačkim kolima vode svi putovi, Židova Dełeśa i ostale živopisne likove čije se anonimne i osobne životne putanje prepleću s onima poznatih ličnosti onodobne Europe.

Poezija:
1. Na otvorenom kraju, Nikica Petrak (Fraktura)
Trajemo li mi današnji tek u zlokobnoj 'imitaciji života' i jesmo li stigli do 'otvorenoga kraja'? Je li, citirat ćemo i dalje samoga Petraka, svijet još samo 'zločinačka ludnica', a pjesma 'suvišna riječ' u 'surovom jeziku Ničega'? Bilo bi lako, u kaosu u kojemu jesmo, odgovoriti potvrdno na ova pitanja da usprkos svemu, još i danas, ne postoji poezija kakva je Petrakova. Ona koja je u stanju biti svjesna fatalnosti u kojoj bi se sve preostalo ljudsko našlo da nema, pa ma kako to patetično zvučalo, upravo poezije kao čuvara preostalih krhotina jezika.

Publicistika:
1. Skretanje, Stephen Greenblatt (Algoritam)
Tisuću godina se De rerum natura, Tita Lukrecija Kara, slavni pjesničko-filozofsko-znanstveni tekst, smatrao izgubljenim. A onda je 1417. u njemačkom samostanu u Fuldi firentinski lovac na antičke knjige Poggio Bracciolini ponovno otkrio Lukrecijevu poemu, jednu od, kako će se pokazati, samo tri preostale. Virus koji će 'svijet učiniti modernim', kako stoji u podnaslovu knjige Stephena Greenblatta, opet je oslobođen. Prekrasna poema, naime, zastupala je opasnu tezu: kako svemir savršeno funkcionira bez božanskog upliva, kako religijski strah opasno utječe na život te kako se sve stvari sastoje od sasvim malih čestica u vječnom kretanju, koje se sudaraju i stalno mijenjaju smjer.

Književna događanja:

U ponedjeljak i utorak ne propustite gostovanje Laszla Krasznahorkaia, prvo u ZKM-u a potom u Booksi.

U četvrtak vam se nudi pjesničko-putopisno druženje uz Maju Klarić i Rujanu Ljubić.

Kraj tjedna, petak, donosi zanimljivo predavanje Diedricha Diederichsena nazvano ‘Druga kulturna industrija: zašto Pop muzika nije stvar muzike’.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu