Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 26.5. – 1.6.2014.

Large 2074d
Nedjelja
25.05.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Allahove kćeri, Nedim Gürsel (Naklada Ljevak)
Smješten u Meki, Medini i na turskom Sredozemlju, ovaj je roman trostruka pripovijest o djetinjstvu: najprije o pripovjedačevom djetinjstvu, pa o 'djetinjstvu' islama i moderne Turske. Pisac u ovom romanu vodi nekoliko simboličnih narativnih linija: odrastanje u zelenom raju Manisi pedesetih godina dvadesetog stoljeća u kojem se život dječakovog junaka, poslanika Muhameda, izmjenjuje s biografijom njegovog djeda koji je kao pričuvni časnik sudjelovao u obrani Medine u Prvom svjetskom ratu.

2. U njezinim očima, Kim Harrington (Algoritam)
Clarity 'Clare' Fern vidi ono što drugima nevidljivo. Dovoljno je da dotakne neki predmet i pred očima joj se pojavi ono što bi drugi rado zadržali za sebe – skriveni poljupci ili duboko zakopane tajne. Neki kažu da je to dar. Neki bi rekli da je to prokletstvo. Majka joj je telepatkinja, brat medij, a ona je vidovita. Turistima su, naravno, silno zanimljivi. Mještanima Eastporta, turističkog gradića na Cape Codu, jednostavno su čudni. Pomalo nastrani.

3. Možda nebo zna, Guillaume Musso (Fokus komunikacije)
Ni po čemu se nije moglo pretpostaviti da će se Juliette i Sam sresti. Još manje da će se zaljubiti. Njihov je susret bio iznenadan i magičan. Jednog zimskog vikenda u New Yorku, doživjeli su ljubav na prvi pogled i strasno se bacili jedno drugome u naručje. No oboje su lagali. Sam se pravio da je oženjen, Juliette da je odvjetnica. Juliette se mora vratiti u Pariz i Sam ju je došao ispratiti u zračnu luku. To je odlučujući trenutak kad se njihova sudbina može promijeniti.

4. Sveci Biblije sjena, Ian Rankin (Profil)
Optužbe za korupciju i pregršt novih problema za Rebusa. Nakon što je za upravljačem svojega automobila pronađena onesviještena djevojka, dokazi upućuju na to da nije riječ o običnu sudaru. Pogotovo kada se pokaže da je njezin dečko sin škotskog ministra pravosuđa i da nijedno od njih nije voljno surađivati s policijom.

5. Ukulele jam, Alen Mešković (Algoritam)
Konačno se bližilo to dugo žuđeno ljeto, ljeto nakon kojega će Miki postati gimnazijalac, početi izlaziti u grad, naučiti voziti auto… Ljeto '92. godine, negdje u Bosni. A onda su stigli vojnici, glad i granate. Miki se našao s rukama na leđima, čelom prema zidu i čekao pucanj… Završio je sa sretnijim dijelom obitelji kao izbjeglica na Jadranu, u sobi 210, zgrada D1, formalno-pravno kao trećerazredni građanin, u mediteranskoj idili.

Književna događanja:

Prvog radnog dana u tjednu pozvani ste na otvaranje izložbe i okrugli stol u organizaciji Hrvatskog P.E.N.-a i Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Dan poslije Davor Mandić vas poziva na vjenčanje tj. promociju svoje knjige Valjalo bi me zamisliti sretnim.

Ostatak tjedna nudi još dvije promocije – ‘Čerupanje Feniksa’ Franje Janeša predstavit će se u srijedu, a dan poslije ‘Damen kapric’ Ankice Tomić.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu