Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 20. – 26.10.2014.

Large 2074d
Subota
18.10.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Mali Dragulj, Patrick Modiano (Fraktura)
Kada jednoga dana na stanici metroa ugleda stariju ženu u žutom kaputu, mladoj se djevojci Thérèse učini da je to njezina majka koja ju je ostavila u djetinjstvu. Thérèse ne može zatomiti osjećaje i počinje pratiti ženu dok joj se istodobno otvaraju stare slike i rane iz djetinjstva, iz vremena dok ju je majka zvala Mali Dragulj. Mali Dragulj potraga je za izgubljenim, idiličnim svijetom djetinjstva, za neostvarenim snovima, za toplinom doma i majčinske ljubavi.

2. Tamno ogledalo, Ivana Rogar (Durieux)
Svijet priča Ivane Rogar na prvi pogled djeluje poznato, da bi se malo-pomalo stvarnost u njima raspala. No tek potom čitatelja čeka pravo iznenađenje: autorica virtuozno vodi dvostruku igru u kojoj najvećom tajnom nisu zahvaćeni likovi nego upravo pripovjedači. Njih četrnaestero hrabro je stavila pred tamno ogledalo - priče koje nam pričaju - i vješto sakrila u njemu. Profinjena proza o okrutnom svijetu.

3. Zovem se nebo, Tanja Tolić (Naklada Ljevak)
Ovaj je roman ogledalo u kojemu svaki čitatelj može vidjeti ono što želi. On može biti filozofska priča o paralelnim svjetovima, može on biti i obiteljska priča, može biti akcijski roman na neki način, a sa druge strane mogu se u njemu prepoznavati neki čudni i čudesni književni elementi. U jednome nam se trenutku čini kako čitamo roman na koji možemo prilijepiti žanrovsku odrednicu triler, u drugome smo već spremni reći kako smo konačno pronašli dobru self-literaturu, a u trećem želimo da ljubavna priča nakon svih peripetija završi sretnim krajem.

4. Hotel Bospor, Esmahan Aykol (Hena com)
Pored krimi zapleta koji će glavnu junakinju odvesti na polje filma, međunarodnog zločina, politike i korupcije roman daje uvid u tursko njemačke odnose koje autorica raskrinkava duhovito i šarmantno. Njezin je roman priča o Istanbulu i turskom načinu života, prepun je hedonizma, humora, ljubavi prema knjigama i životu općenito. Ona piše s lakoćom, jednostavnim stilom, a najveće joj je oružje dobro iznijansiran humor i ironija kojima efektno oslikava trenutnu društvenu situaciju u Njemačkoj i Turskoj.

5. Anatomija jedne pobune, Javier Cercas (Fraktura)
Ova knjiga ispisuje povijest jednog dana s naglaskom na nekoliko ključnih osoba te prodire u pore duboko podijeljenog španjolskog društva razmatrajući prirodu demokracije, ali nadasve glavne junake, njihove postupke i kako se oni kao ljudi mijenjaju u skladu sa svojim ulogama u društvu. Prvi pokušaj državnog udara snimala je televizijska kamera, a te je trenutke koji su zauvijek ostali u srcima Španjolaca napetije od najboljeg trilera oživio jedan od najvažnijih suvremenih španjolskih pisaca Javier Cercas.

Publicistika:
1. Uri Geller superšpijun CIA-je, Jonathan Margolis (Planetopija)
Uri Geller već desetljećima zbunjuje svijet. Je li samo prevarant, šarmantni zabavljač i spretan mađioničar ili doista ima posebne mentalne sposobnosti? Čini se da obavještajne službe raznih zemalja nisu imale ovu dilemu jer je Uri Geller na osobit način sudjelovao u zakulisnim igrama hladnoratovskog doba, a postoje ozbiljne indicije da je i danas aktivan u borbi protiv terorizma.

Književna događanja:

U utorak možete birati između ‘Poezije u dvorištu’ koja ovoga tjedna ugošćuje pjesnika Seada Begovića i čitalačke večeri ‘Srami se!’.

U četvrtak možete navratiti na Booksa Book Club koji će razgovarati o knjizi Pan norveškog klasika Knuta Hamsuna a potom se zaputiti do Ogrizovića na promociju hvaljene zbirke kratkih priča Nema slonova u Meksiku Zorana Pilića.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu