Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Privedite osumnjičene

Large haruki murakami
Utorak
09.10.2012.

Sutra u ovo doba znat ćemo ime laureata Nobelove nagrade za književnost za 2012. godinu.

Svake godine se u ovo doba pitamo tko će odnijeti najvrijedniju svjetsku književnu nagradu i milijun i dvjesto tisuća dolara novčane nagrade, odnosno, tko će time biti skinut s popisa vječito istih mogućih dobitnika, uz čija se imena jedino mijenjaju kladioničarski omjeri.

Prošle godine je na radost mnogih poštovatelja sjajne poezije švedskog književnika Tomasa Tranströmera (iako je pitanje zašto bi se itko radovao tuđoj nagradi legitimno činjenica je da čovjek osjeti određeno zadovoljstvo kad proglase njegovog favorita dobitnikom) Nobela odnio ovaj vječni favorit.

Ove je godine, pak, najveći favorit kladionice Ladbrokes japanski pisac Haruki Murakami (s omjerom 2/1), koji se i proteklih godina spominjao u najužem krugu potencijalnih dobitnika. Kako smo nedavno javili, u glavnom kineskom gradu japanski pisci skinuti su s polica knjižara tako da tamošnji čitatelji u slučaju da Murakami odnese nagradu neće moći doći do njegovih knjiga.

No, velike šanse da nagradu donese u Kinu ima Mo Yan s omjerom 8/1, a isti omjer ima i kanadska autorica kratkih priča Alice Munro i mađarski književni majstor Peter Nadas.

Tu su i ostali 'usual suspects': genijalni kantautor i pjesnik Bob Dylan s omjerom 10/1, isto koliko ima i Cees Nooteboom, dok 12/1 omjer imaju vječiti pritajeni favoriti Ismail Kadare, Assia Djebar, Dacia Maraini i Adonis, dok listu favorita zaključuju američki pisci Thomas Pynchon i Philip Roth s omjerom 16/1.

Objavu dobitnika velike nagrade koja će se dogoditi u četvrtak u 13 sati možete pratiti ovdje.

Foto: defeated (flickr)

Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage sara danius 15.04.2018.

Ni med cvetjem ni pravice

Raskol u Švedskoj akademiji povod je da preispitamo stereotipe o visokoj i niskoj kulturi.

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu