Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Počinju prijave za Kiklopa

Large kiklop
Četvrtak
13.09.2012.

Nagrada Kiklop, utemeljena 2004. godine, vjerojatno je u javnosti ostala najpoznatija po skandalu vezanom uz slučaj dodjele nagrade Nives Celzijus koji je naposljetku završio i sudskim sporom (odlučenom u korist Celzijus). Unatoč toj mrlji, Kiklop ostaje i dalje jedna od najvećih stručnih književnih nagrada koja nam pomaže prepoznati kvalitetna djela u više kategorija. Kiklop je i značajan po tome što posebno vrednuje nakladničku struku kroz nagradu za urednika godine.

Procedura nagrade ide tako da se u sljedeća dva tjedna prijavljuju knjige i autori za koje će se glasovati. Pravo glasa imaju članovi Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Hrvatskoga knjižničarskog društva, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog PEN centra, profesori hrvatskih visokih učilišta, direktori i urednici nakladničkih kuća u Republici Hrvatskoj, novinari u kulturi te književni kritičari. Prvi krug glasovanja traje od 15. do 22. listopada, a finalni krug od 29. listopada do 5. studenog.

Kiklop se dodjeljuje u 13 kategorija: urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitantska knjiga godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička knjiga godine, znanstvena knjiga godine, slikovnica godine, knjiga godine za djecu i mladež, knjiga inozemnog autora/ice godine, prijevod godine, leksikografsko djelo godine te nagrada za životno djelo.

O nagradi za životno djelo glasuje zasebno odlučuju članovi Upravnog odbora Kiklopa, a to su predsjednik Bruno Kragić, dopredsjednik Seid Sardarević te članovi odbora Kruno Lokotar, Mišo Nejašmić, Miroslava Vučić, Zoran Simić i Tea Grujić. Dosadašnji dobitnici nagrade za životno djelo su Aleksandar Flaker, Slavko Goldstein i Predrag Matvejević.

Sa(n)jam knjige u Istri, koji se održava od 30. studenog do 9. prosinca 2012. u Puli, ujedno će ugostiti i ceremoniju dodjele nagrada Kiklop.

izvor: T-portal
foto: Vinicius

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu