Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Mjere za spas knjige

Large prazne police
Četvrtak
12.04.2012.

Knjiga u Hrvatskoj u dubokoj je krizi. Svi sudionici u lancu knjige od autora, prevoditelja, nakladnika, knjižara do knjižnica dovedeni su u nemoguću situaciju i pitanje je da li je dugoročno u ovakvim uvjetima uopće moguća proizvodnja knjiga. U cilju zaštite branše i svih dionika u tzv. lancu knjige smatramo da je potrebno HITNO dogovoriti niz mjera da se zaštiti veliki broj radnih mjesta, jer oko 13.000 ljudi izravno ili neizravno živi od knjige, a riječ je i o jednoj od najvažnijih kulturnih industrija.

U tom smislu posebno ističemo: u ovom kriznom trenutku kada je kupnja knjiga drastično pala, a prosječne su naklade na svom povijesnom minimumu - jednake su ili su manje no što su bile u vrijeme Ljudevita Gaja - nedopustivo je smanjivanje potpore knjigama u svim nadležnim tijelima od Ministarstva kulture do lokalnih vlasti.

Dovoljno je istaknuti da je Grad Zagreb smanjio sredstva za kupnju novih knjiga gradskim knjižnicama za dva i pol milijuna kuna, Ministarstvo kulture je u odnosu na prethodnu godinu sredstva za književne časopise smanjilo za 10%, potporu izdavanju knjiga za 12% (ukupno 1,5 milijun kuna), a smanjeni su iznosi potpore i za sve ostale programe. Unatoč najavljenom povećanju budžeta MZOS-a za znanstvenu knjigu i ta potpora je daleko manja od one iz primjerice 2007. ili 2008., i trebala bi se barem povećati na nivo iz tih godina, a potom osigurati njezin daljnji rast, jer će u suprotnom doći do potpuno kolapsa u produkciji
znanstvene i stručne knjige, pada u kvaliteti i kvantiteti.

Kriza knjige je puno dublja i ne može se riješiti samo dosadašnjim poticajima, niti pojedinačnim mjerama, kao ni prepuštanjem knjige uvjetima slobodnog tržišta i za sada neuspjelim rješavanjem odnosa između nakladnika i knjižara ili nakladnika i autora, jer brojni primjeri pokazuju kako se ti odnosi reguliraju s pozicija moći a ne jednakopravnih uvjeta. U ova dva desetljeća pokazalo se da sam ceh od autorskih organizacija do knjižara i nakladnika nije uspio ni kratkoročno ni dugoročno riješiti svoje probleme.

U svrhu spašavanja ove kulturne industrije koja je jedna od temelja nacionalnog identiteta zahtijevamo HITNO uključivanje i sazivanje koordinacije između izabranih predstavnika ceha i predstavnika Ministarstva kulture RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstva gospodarstva RH, te Vlade RH koja će donijeti smjernice i predložiti učinkovita rješenja za zaštitu knjige i pisane riječi.

Tražimo da se najkasnije do kraja travnja 2012. oformi radna skupina s predstavnicima ceha i navedenih ministarstva koja treba iznaći financijske i druge modele za dugoročni opstanak knjige i svih dionika u lancu knjige od autora, nakladnika, knjižara i knjižnica, i ujedno osmisliti i nacionalnu strategiju poticanja čitanja i kupovine knjiga.


U potpisu - članovi Knjižnog bloka:

Fraktura d.o.o., Sibila Serdarević
Izdanja Antibarbarus d.o.o., Simona Goldstein
Moderna vremena Info d.o.o., Nenad Bartolčić
Naklada OceanMore d.o.o., Gordana Farkaš Sfeci
Novi Liber d.o.o., Sanja Goldstein
Planetopija d.o.o., Marina Kralj Vidačak


foto: massdistraction (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu