Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Milijun homofobnih mama

Large one million mums
Ponedjeljak
04.06.2012.

Grupa uznemirujućeg naziva One Million Moms pokrenula je veliku lobističku kampanju kojoj je cilj korporacije Disney i Warner Bros, a koje su vlasnice franšiza Marvela odnosno DC Comics i pripadajućih im stripovskih univerzuma svemira, odhomoseksualizirati. Možda je zaključak da grupa One Million Mums zvuči hipotetski opasnije od grupe One Million Angry Bearded Muslim Fundamentalists odviše subjektivan no svakako ima zastrašujući prizvuk. U ovakvim situacijama izuzetno je ugodno sjetiti se parole Andrea Bretona i njegovih nadrealističkih prijatelja – treba tući mamu dok je mlada.

Nažalost, osim malobrojnih entuzijasta danas u Hrvatskoj strip malo koga još zanima, o čemu uostalom najbolje svjedoči vijest kako se nakon sedam godina postojanja gasi najveći festival stripa u regiji, Makarski festival stripa. No, u SAD-u je strip još uvijek dovoljno utjecajan da pojavljivanje gej protagonista u inače izuzetno patrijarhalnom svemiru superjunaka izazove velike polemike.

Prvo je spomenuta organizacija zabrinutih majki, koja se inače nalazi pod okriljem nečega što se zove The American Family Association, pokušala zabraniti prodaju američkog izdanja popularnog stripa Archie u kojem se dešava i jedno gej vjenčanje. Nakon što im ovaj pokušaj nije uspio američke mame je razbjesnio novi 'skandalozan' pokušaj 'homoseksualnog lobija' da u svijet korporacijskog stripa uvede homoseksualizam kao nešto normalno.

Prije nekoliko dana velikom se brzinom proširila vijest kako će jedan od etabliranih superjunaka – spekuliralo se o nekoliko imena, među kojima su bili Batman, Green Lantern i Wonder Woman – izaći iz ormara. Dodatno je majke razjarila vijest kako se u novom izdanju Marvelovih X-Mena Northstar udaje za svog dečka. U subotu je stigla i potvrda iz DC Comicsa kako je prvi superheroj koji je bio Green Lantern, Alan Scott, homoseksualac. Riječ je o superjunaku koji se prvi put pojavio daleke 1940. godine. Povodom toga, DC je izdao ovo priopćenje:

"Originalno junak Zlatnog doba koji ima kontinuitet od 40-ih godina pa sve do danas bio je član Justice Societyja. Kao junak, Alan je jedan od najstarijih u čitavom DC Comics panteonu. U Earth 2, on će biti osuvremenjen kako bi reflektirao doba u kojem živimo... Posebno je važno naglasiti kako je Alan gej muškarac, ali i da je njegova seksualnost samo jedan dio njegove višeslojne osobnosti".

Iako je ovaj press materijal DC Comicsa napravljen kao neka vrsta opravdanja usmjerenog upravo prema konzervativnoj američkoj javnosti, ista se razbjesnila na ovu vijest.

Milijun američkih mama odlučilo je brže bolje poduzeti nešto po tom pitanju kako uvođenje homoseksualizma u svijet stripa ne bi dobilo razmjere epidemije. U tu svrhu pokrenuta je velika kampanja slanja mejlova majkama Amerike da šalju protestna pisma Warner Brothersu (vlasnik DC Comicsa) i Disneyu (vlasnik Marvel). Evo što kažu majke:

"Ove kompanije imaju snažan utjecaj na našu djecu i preko korištenja dječjih superjunaka pokušavaju polako desenzibilizirati našu mladež i isprati im mozgove kako bi mislili da je homoseksualni životni stil nešto normalno ili poželjno. Kao kršćani mi znamo da je homoseksualnost grijeh (Rimljani  1:26-27). Nažalost, djecu se danas izlaže homoseksualnosti od najranije dobi. Stripovi su sve donedavno bili jedno od zadnjih mjesta gdje bi roditelj očekivao da će njegovo dijete biti suočeno s homoseksualnim temama koje su previše komplicirane da bi ih djeca razumjela. Djeca uopće ne znaju što znači hetero, homoseksualnost i izlaženje iz ormara uopće, ali DC Comics i Marvel koriste superheroje da ih zbune i da postavljaju pitanja o izboru alternativnih životnih stilova. Ove kompanije zahtijevaju diskusiju o seksualnoj orijentaciji za što vrijeme još nije sazrelo."

Na kraju ovog pisma, udruga zahtjeva od američkih majki da pošalju pismo tvrtkama na kraju kojeg će stajati 'moja financijska podrška vašoj kompaniji će ovisiti o vašoj reakciji na naš zahtjev da maknete homoseksualizam iz stripova'.

Inače, ovo nije prva prijetnja takvog tipa. Nakon već spomenutog 'slučaja Archie' ista udruga je pokušala ucijeniti i maloprodajnog američkog giganta Toys'R'Us pismom u kojem je stajalo:

"Djecu se izlaže istospolnim brakovima u vašim dućanima. To je posljednje mjesto u kojem bi roditelj očekivao da se njegovo dijete mora konfrontirati s pitanjima o temama koje su odviše komplicirane da bi ih djeca mogla razumjeti."

Zapjenjene majke koje već tjednima protestiraju pred dućanima sad će pokušati pritisnuti dvije korporacije da maknu homoseksualne teme iz stripova kompanija koje su u njihovom vlasništvu. Čini se da Warner Brothers neće podilaziti suludim zahtjevima američkih konzervativki, a kako će reagirati Disney tek treba vidjeti. Ako bi pitali čovjeka po kojem tvrtka nosi ime, Walta Disneya, kojeg u stanju hibernacije vjerojatno jednako drže moderna tehnologija kao i njegova poznata mržnja prema Židovima i homoseksualcima, odgovor bi bio i više nego jasan. 

Kako god bilo, Milijun američkih majki podiglo je graju, što im je uostalom i bio glavni cilj. I uopće im nije važno što većini slobodnomislećih ljudi njihova homofobna propaganda tjera jezu u kosti. Možda je najbolji odgovor na sve ovo dao jedan ljubitelj stripova:

"Oduvijek sam obožavao stripove i muziku, iako nikad nisam smislio dobro ime za svoj bend. Jedan od najutjecajnijih punk rock bendova iz 80-ih zvao se MDC, iliti Millions of Dead Cops. Nakon ove homofobne halabuke, odlučio sam nazvati bend One Million Dead Moms! čini se sasvim zgodnim, zar ne?"

Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu