Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Meša' odlazi Šehiću

Large una
Nedjelja
09.09.2012.

Nagrada Meša Selimović uručuje se za najbolji roman objavljen na području Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH. Nakon višemjesečnog izbora najboljih nacionalnih romana i slaganja finalne liste, u finalu su se našli hrvatski romani Sanjao sam slonove (I. Đikić) i Kalendar Maja (Z. Ferić), srpski romani Mein Kampf (S. Basara) i Bernardijeva soba (S. Tišma), te bosanski roman Knjiga o Uni (F. Šehić). Pobjednikom je proglašen Šehić koji je dobio statuu Mastionice i Pera (rad Pere Jelisića) i novčanu nagradu od 7.000 konvertibilnih maraka.

U sjeni finala odigrao se sukob između bosanskog pisca Abdulaha Sidrana i predsjednika žirija nagrade Zdenka Lešića. Sidranov roman Otkup sirove kože nije ušao u finale nagrade za što Sidran okrivljuje Lešića. Sidran smatra da je Lešić samoinicijativno donio odluku o isključenju njegova djela pod izlikom da se ne radi o romanu. Lešić odbacuje optužbu i kaže kako Sidranovo djelo nije ušlo u finale jer je žiri zaključio da nije dovoljno kvalitetno, a ne zbog njegovog žanra. Sidranov i Lešićev sukob očito nadilazi temu nagrade i proteže se u prošlost (pa tako Sidran govori o desetogodišnjoj svađi), a protegnut će se i u budućnost (jer će Sidran tužiti Lešića).

Nagrada u svakom slučaju odlazi pjesniku Šehiću za njegov prvi roman.

izvor: Doznajemo i Dnevni Avaz
foto: Sanja

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu