Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Man Booker za Krasznahorkaija

Large krasznahorkai 028
Srijeda
20.05.2015.

Dobitnik nagrade za životno djelo The Man Booker International Prize je mađarski pisac László Krasznahorkai.

Man Booker je nagrada koja se dodjeljuje svake dvije godine. U konkurenciju ulaze svi književnici čije je djelo dostupno na engleskom jeziku. Prijašnji dobitnici nagrade su Ismail Kadaré, Chinua Achebe, Alice Munro, Philip Roth i Lydia Davis.

Velikim piscima pridružio se i Krasznahorkai. Rođen 1954., pripada jakom valu suvremene mađarske umjetnosti. Van književnosti poznat je po suradnji s redateljem Belom Tarrom, a među pratiteljima književnosti po svojim nekonvencionalnim djelima i beskrajno dugoj, hipnotičkoj rečenici. Krasznahorkai je u listopadu 2014. gostovao u Zagrebu u organizaciji izdavača OceanMore i Multimedijalnog Instituta, te Bookse i portala Kulturpunkt. S prevoditeljicom Viktorijom Šantić u ZKM-u i Booksi predstavio je hrvatske prijevode svojih djela. 

Predsjednica Bookerovog žirija Marina Warner izjavila je:

"Krasznahorkai je vizionarski pisac iznimne snage i raspona koji zahvaća teksturu trenutne egzistencije kroz strašne, čudne, užasno duhovite i često nepodnošljivo prekrasne prizore. Autoru, koji piše na mađarskom jeziku, fantastično su pomogli prevoditelji George Szirtes i Ottilie Mulzet koji su preveli djela na engleski."

Krasznahorkai će, osim vječne slave, dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 60.000 funti. Prevoditelji će dobiti svaki po 7.500 funti. 

izvor: The Man Booker Prizes
foto: Krasznahorkai u Booksi (uz moderatoricu M. Buljević i prevoditeljicu V. Šantić)

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu