Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Literatura za Valentinovo

Large luv
Utorak
11.02.2014.

Priča o Svetom Valentinu tužna je i strahotna. Ukratko, ljeta gospodnjeg 269., car Klaudije II (što bi rekli naši stari – da je šta vrijedio ne bi bio drugi), pozva k sebi mudrog i kreposnog Valentina jer je načuo da ga rulja cijeni i poštuje, plus da ovaj nesebično pomaže kršćanima koje su u to vrijeme nemilo progonili. Uz sve to Valentin je, usprkos strogoj zabrani, vjenčavao mlade parove. Naslutivši da ga Klaudije ne zove na janjetinu i mladu kapulicu, Valentin se već pripremio na možebitnu smrt, pa se pomoli i ode caru u vižite.

Car će njemu: "Čuo sam da si mudar čovjek, bi li mi htio biti frend? Jedini uvjet je da priznaš rimske Bogove i da vjeruješ u njih."

"Friendship request i to od samog cara, hm?", Valentin će, "Bome, čast mi činite, care, ali štovati Bogove tvoje ne mogu i neću. Dapače, o njima ne mislim ništa dobro, bozi su tvoji, svijetli care, tek gomila klošara i demona."

Uslijedilo je tu još peripetija, ali na kraju sve završi naredbom da se Valentinu odrubi glava. I bi učinjeno na dan 14. veljače 269. godine po Kristu. I tako mi danas u spomen na časnog i dobrog Valentina, slavimo Valentinovo znano i kao Dan zaljubljenih. Običaj je izabranici srca svojega kupiti ružu i još nekaj. A na večer, zna se – erotika, bejbe. Takva su pravila. No što ako baš i niste in the mood, Emily Temple predlaže popis od 50 knjiga koje bi vas morale hititi u dobru volju. Pronalazimo tu vrlo vrijedne naslove autora kao što su, primjerice: Thomas Mann, D.H. Lawrence, G.G. Márquez, Henry Miller i zar ste sumnjali – Vladimir Nabokov.

Cijeli popis literature prigodne za Valentinovo proučite ovdje.

izvor: Flavorwire
foto: Monette Enriquez

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu