Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 2408
Srijeda
13.07.2011.

U nedjelju je obilježena 140 obljetnica rođenja Marcela Prousta. Autor znamenitog ciklusa U potrazi za izgubljenim vremenom koji se sastoji od trinaest knjiga rođen je 10. srpnja 1871. godine u Parizu.

Rođen u imućnoj liječničkoj obitelji, pobolijevao je od djetinjstva od astme, što je obilježilo čitav njegov život. Kao naobražen mladić kretao se u mondenim građanskim, umjetničkim i aristokratskim krugovima, pisao i prevodio, a iz tog razdoblja potječu tekstovi skupljeni pod naslovom Užici i dani, 1896. i autobiografski roman Jean Santeuil, (objavljen posthumno, 1952.).

Svoje glavno životno djelo pisao je desetak godina, u utrci s bolešću i smrću. U gotovo potpunoj osami i odustajanju od svih drugih djelatnosti nastalo je jedno od najosebujnijih i najvrjednijih djela svjetske književnosti, golemi ciklus romana pod zajedničkim naslovom U potrazi za izgubljenim vremenom, 1913—27, dijelovi kojeg su Put k Swannu, U sjeni procvalih djevojaka, Vojvotkinja de Guermantes, Sodoma i Gomora, Zatočenica, Bjegunica, i Pronađeno vrijeme. Proust je umro od upale pluća 18. studenog 1922. u Parizu. Do posljednjeg dana pisao je u svom vječno zamračenom stanu gdje su zidovi bili obloženi velikim pločama kao zaštita od buke.

***

Istih dana u Zagrebu je počelo obilježavanje trideset godina od smrti Miroslava Krleže, iako je veliki hrvatski pisac umro 29. prosinca 1981. godine. Program je počeo prošlog četvrtka manifestacijom Čovjek poslije svoje smrti hoda gradom međunarodnog projekta Kontejneri slobode, kojeg  su organizirali Bacači sjenki, Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski filmski savez iz Zagreba, Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda i Qendra Multimedia iz Prištine, kao početak obilježavanja 30 godina od njegove smrti, ali i povodom 118. Krležinog rođendana.

Rođendana se sjetio i Google koji  je redizajnom svoga pretraživača za hrvatsko tržište obilježio 118. godišnjicu rođenja pisca. Na Googleu se tako pojavio Petrica Kerempuh, glavni lik Krležinog pjesničkog remek-djela na kajkavskom narječju Balade Petrice Kerempuha. Klikom na lik Petrice Kerempuha Google je korisnike upućivao na interent stranice posvećene piscu rođenom 1893. godine.

***

Kad smo već kod Miroslava Krleže kažimo i da je pjesnik Petar Gudelj dobio nagradu Fonda 'Miroslava Krleže' za knjigu pjesama Duša tilu, koja, kaže se u obrazloženju nagrade koja je piscu dodijeljena u DHK, nudi poeziju neprijeporne vrsnoće, izvanredne zrelosti i dostojna je nagrade koje je najveći hrvatski književnik 20. stoljeća zaštitni znak.

"Više od 250 pjesmotvora uvrstio je Petar Gudelj u knjigu Duša tilu. Riječ je o autoru koji slovi kao atipična, apartna, pobočna, neprispodobiva figura u suvremenom hrvatskom pjesništvu", stoji u obrazloženju koje je pročitao Milan Mirić, predsjednik Prosudbenog povjerenstva, u kojemu su bili još Ivan J. Bošković, Ivan Božičević, Darko Gašparović i Strahimir Primorac.

Gudelj je prošle godine dobio Goranov vijenac za ukupan pjesnički opus, no stječe se dojam da ni to priznanje nije značajnije popravilo njegov položaj u književnoj, poglavito pjesničkoj javnosti, s obzirom da je pjesnik bio izmješten trideset godina iz hrvatske književnosti budući da je živio u Beogradu, dodaje se u obrazloženju nagrade. Nakon Slavka Mihalića 1988. i Nikice Petraka 1997. Gudelj je treći pjesnik koji je dobio tu bijenalnu književnu nagradu, koja se dodjeljuje od 1986. godine i koju su dosad dobili, među ostalima,  Nedjeljko Fabrio, Pavao Pavličić, Ivo Brešan i Marko Grčić.

***

Lik iz romana o Harryju Potteru, Professor Severus Snape, osvojio je Svjetsko prvenstvo Harry Pottera koje se održavalo na MTV-u. Za titulu se borilo 64 likova iz Harryja Pottera a profesor Severus, kojeg je utjelovio u filmu Alan Rickman, premoćno je pobijedio, porazivši u finalu Rona Weasleya. Inače, na natjecanju je glasalo više od sedam milijuna ljudi. Na pitanje što će mu nedostajati u ulozi Severusa Rickman je rekao kako mu 'neće nedostajati ništa budući da je riječ o posve jedinstvenom liku.

***

Dodajmo za kraj kako je kratka priča mlade hrvatske autorice Maje Hrgović, pod nazivom 'Zlatka', objavljena u novom broju britanskog književnog časopisa Granta. Inače, ista je priča autorice, koja je prošle godine za knjigu priča Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo osvojila nagradu Kiklop za najbolji prvijenac, uvrštena i u antologiju Best European Fiction 2012, zbornik koji uređuje američko-bosanska književna zvijezda Aleksandar Hemon.

Novi broj časopisa Granta koji izlazi kvartalno, naslovljen je The F Word, a bavi se načinima na koji feminizam istražuje, ispituje i komplicira ravnotežu moći između muškog i ženskog.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage zagorka 20.05.2015.

Junakinje u proturječnom položaju

Na Zagreb Book Festivalu održana je tribina na temu 'Marija Jurić Zagorka – vrednovanje žena u kriminalističkom žanru'.

Kritike
Homepage 443 29.12.2011.

Criticize this!: 'Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo'

Specifično žensko iskustvo izloženo ženskim narativnim glasom koji govori iz ženske perspektive ocrtavaju glavna obilježja feminističkog teksta. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu