Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Izmišljeni Dylanovi citati

Large jonah lehrer
Srijeda
01.08.2012.

Ime Jonah Lehrer u Hrvatskoj nije poznato kao što je to u Americi i Engleskoj. Ovaj mladi pisac rođen 1981. godine postigao je ogroman uspjeh nakon izlaska knjige biografskih eseja pod nazivom Proust je bio neuroznanstvenik. Tad ga je Daily Telegraph nazvao jednim od najboljih mladih pisaca danas: "Lehrer je fantastično pametan mladi autor čije pisanje svjedoči jednako tako o lucidnosti njegove znanstvene naobrazbe kao i o humanosti njegovih literarnih proučavanja. Whitmanovski elektricitet njegove misli i duha u ovoj knjizi iskri iz svake njegove rečenice."

No, u zadnje vrijeme Lehrerova zvijezda je počela tamniti. Tako je nedavno bio optužen za plagiranje samoga sebe, o čemu smo izvijestili i na našem sajtu:

"Pitanje je da li je kopiranje odnosno plagiranje samoga sebe po principu prepisivanja od riječi do riječi manje ili više nemoralno od kopiranja nekog drugog autora. Kopiranje samoga sebe nešto je na što se često može naići kako u znanstvenoj zajednici, tako i na političkoj sceni, kako među piscima, tako među novinarima i publicistima. Pri tome neki brane tezu kako je autoplagiranje odnosno djelomično autoplagiranje do određene mjere legitimno, budući da je riječ o prethodnoj invenciji samoga autora, te kako u 'novom' tekstu nije potrebno naglašavati da je riječ o tekstu odnosno dijelu teksta koji je prethodno bio objavljen u nekom obliku. Neki tu postavljaju i pitanje prava autorstva odnosno autorskih prava, zbog čega bi autor koji citira samoga sebe bio odriješen od toga da citira izvor. Uostalom to je i logika kojom se vodi Jonah Lehrer koji je prije nekoliko dana u New Yorkeru, u kojem je nedavno postao suradnikom prešavši u taj ugledni magazin iz Wall Street Journala, objavio članak za kojeg je utvrđeno kako je puki plagijat članka kojega je objavio u Wall Street Journalu u travnju prošle godine. Nakon što je uhvaćen u prepisivanju samoga sebe New Yorker je dodao u svoje internetsko izdanje uredničku napomenu u kojoj stoji sljedeće: 'Dijelovi ovoga članka pojavili su se u sličnom obliku u travnju 2011. godine, u članku Jonaha Lehrera za Wired.com. Izražavamo žaljenje zbog dupliciranja materijala.' Lehrerov pokušaj recikliranja vlastitog teksta otkrio je medijski kritičar Jim Romenesko objavivši ovo otkriće na svom blogu."

No prije nekoliko dana Lehrerova ionako uzdrmana karijera odnosno njegov autorski kredibilitet doživjeli su ogroman udarac. Jer ako je New Yorker i stao iza mlade zvijezde nakon afere s autoplagiranjem nisu mogli prijeći preko otkrića da je izmislio izjave Boba Dylana te je Lehrer bio prisiljen podnijeti ostavku.

Naime, Lehrer je izmislio niz izjava Boba Dylana u hit-knjizi Imagine: How Creativity Works. Nakon jučerašnjeg Lehrerovog priznanja izdavač Houghton Mifflin Harcourt obustavio je distribuciju knjige na američkom tržištu. Lehrer je priznao da je fabricirao Dylanove izjave nakon što ga je kontaktirao novinar Michael Moynihan koji je o tome radio priču za Tablet. Lehrer se ispričao zbog svog postupka ali i zbog ustrajanja u laži nakon što je već bilo jasno da je izmislio Dylanove izjave, rekavši kako je to učinio nakon što ga je uhvatila panika. Lehrerov prijatelj Malcolm Gladwell povodom ovog skandala je izjavio: "Slomljeno mi je srce. Jonah je moj prijatelj, On je dobar i iznimno talentiran mladić i ne mogu niti zamisliti kroz kakav pakao sad prolazi."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu