Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Fantastična Istra

Large istrakon
Nedjelja
11.03.2012.

Internet je kriv za sve

"Sve se zakuhalo na internetu," otkrio je Davor Šišović na tribini SF u Booksi koja je prošli utorak bila posvećena svemu fantastičnom u Istri i okupila zanimljiv presjek zainteresiranih slušatelja, od srednjoškolaca do umirovljenika. "Prije 1997. godine svijest o tome da jedan Jules Verne pisao o Pazinu i Pazinskoj jami bila je gotovo nikakva, a dotadašnja istraživanja o tome kako je do toga došlo jedva da bi se moglo nazvati tim imenom," ispričao je najveći domaći promotor fantastične književnosti. Nakon što su on i šačica prijatelja okrenuli internetu kako bi zadovoljili svoju znatiželju u vezi toga te dobili niz zanimljivih odgovora, odlučili su da cijela stvar zaslužuje biti nešto više od njima interesantne teme na subotnjoj kavi. Tako se na sam rođendan Julesa Verna 1998. godine rodio pazinski Klub Julesa Verna, a to je bio tek početak. Klub je iste godine napravio prve Dane Julesa Verna u Pazinu, s kostimiranom inscenacijom bijega Mathiasa Sandorfa iz Kašetla kroz Pazinsku jamu do mora za koju su članovi Kluba sami napisali tekst i koja je ubrzo, uz let balonom i avanturističku utrku, postala zaštitni znak događanja. Pazinski su Dani Julesa Verna danas projekt grada s međunarodnim partnerima koji se financira iz EU fondova, no samom Klubu najveće je priznanje bilo, tvrdi Šišović, to što su ih prije nekoliko godina uvrstili u poznati vodič Lonely Planet kao jedan od top 10 najzanimljivijih festivala u Hrvatskoj.

"U početku, kad se tek pročulo za Dane Julesa Vernea, počeli su nas pozivati na Rikon i na SFeraKon. I mi smo išli. Tamo su naši mlađi članovi vidjeli što se sve može događati na SF konvenciji i poželjeli napraviti nešto svoje, slično, ali drugačije. I nastao je Istrakon," ispripovijedao je Šišović. Istrakon, koji se će ove godine održati od 23. do 25. ožujka, uskoro se isprofilirao kao vrlo popularna SF konvencija s naglaskom na zabavu. Kao takva bila je ozbiljan konkurent tadašnjim SFerakonima i Rikonima, koji su pod njenim utjecajem počeli više okretati zabavnom dijelu programa. Istrakon je danas nezaobilazna destinacija u svijetu domaćeg SF fandoma, a donedavno je bio i događaj koji otvara hrvatsku esefičnu sezonu, međutim, tu im je titulu prije dva tjedna oteo MoZaKon, minikon u organizaciji Sekcije za role-play Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu.



SF književnost u Istri

"SFerakonska zbirka je dugo godina bila jedino mjesto na kojem su domaći autori nakon gašenja legendarnog Siriusa mogli objavljivati žanrovske priče. U pokušaju da stvorimo još prostora za SF autore, a da pritom opet budemo drugačiji od uzora, mi smo smislili natječaj koji traži kraće priče nego SFerakonski i koji autorima donosi novčane nagrade. Stvorili smo tako istrakonsku zbirku, koja će ove godine proslaviti jedanaesti rođendan. Ta je zbirka velik uspjeh, otvorila je put mnogim novim SF autorima,  a neke je, poput Zorana Krušvara, pretvorila u mlade zvijezde domaće žanrovske književne scene," pohvalio se Šišović. Nekoliko godina nakon pokretanja, u istrakonskoj se zbirci našla još jedna nagrada - ona za najbolju priču istarske tematike – koja među domaćim žanrovskim književnicima slovi kao jedna od najpoželjnijih jer je riječ o istarskom pršutu.

"Kako je orijentacija Istrakona prema zabavi s godinama zasjenila književni dio programa jer je sve je manje posjetitelja željelo raspravljati o domaćim knjigama i autorima i pisanju dok su istodobno autorima uvjeti istrakonskog natječaja postali ograničavajući, stvorila se potreba za nečim novim pa je iz te potrebe nastao Festival fantastične književnosti," ispričao je Šišović. Festival fantastične književnosti specijalizirani je književni festival koji svake godine okupi pedesetak žanrovskih pisaca iz regije, a njegov natječaj je tematski vezan uz pučku baštinu nekog istarskog mjesta. Naime, festival, koji traje dva dana, prvi se dan redovito održava u Pazinu, a drugi dan uvijek na novoj lokaciji čiju fantastičnu baštinu promišlja i promovira kroz žanrovsku književnost. Nakon vampira u Kringi, staroslavenskih bogova u Graćišću, divova u Motovunu, dinosaura u Balama, zvijezda u Višnjanu i turizma u Opatiji, ove će godine SF pisce ugostiti Brtonigla, a zadana tema je vino (bookaleta.blog).

"Prije 14 godina u Istri je SF pisalo dvoje autora – Marina Jadrejčić i Saša Škerla, a objavljivali su sferakonskoj zbirci. Danas u Istri SF piše najmanje 40 autora koji u tijeku godine objave barem jednu žanrovsku priču, bilo sudjelovanjem u nekom od žanrovskih natječaja, bilo na drugim mjestima, a neki, poput Marine Jadrejčić i Marija Rosande, su objavili i vlastite zbirke. To je prostor koji smo otvorili Istrakonskom zbirkom i zbirkom Festivala fantastične književnosti," pohvalio se Šišović.

No, Dani Julesa Vernea, Istrakon i FFK nisu samo otvorili prostor za nove SF autore, već i za nove festivale, poput Legendfesta u Pićanu te za nova istraživanja lokalnih predaja i legendi. Ona o Juri Grandi je, primjerice, odjeknula u domaćoj književnosti te u domaćim i svjetskim medijima te obogatila turističku i gastronomsku ponudu u središnoj Istri, koju nikako ne smijete posjetiti, a da ne svratite u Muzej Jure Granda ili na zanimljivi koktel u baru 'Vampir' u Kringi ili vampirski ručak u konobi 'Danijeli' u selu Danijeli. 

Mihaela Marija Perković

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu