Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Bedastoće o Krleži

Large rorschach
Četvrtak
28.06.2012.

U Beogradu je između 10. svibnja i 7. lipnja održan Festival 1 pisca posvećen Miroslavu Krleži. O samom festivalu smo pisali ranije, a sad nas zanima reakcija medijskih ličnosti na festival. Tako nam novinar Novosti Saša Ilić donosi komentar o pojedinim reakcijama srpskih komentatora.

Predvidljivo, pojavili su se komentatori kojima smeta nacionalnost pisca. Tako Marinku Vučiniću smeta što je festival posvećen baš Krleži dok srpski pisci Crnjanski i Pekić nisu dobili mjesto u programu. Taj 'argument' podupire Vladimir Kecmanović rekavši da Hrvati ne mare za srpske pisce pa zašto bi onda Srbi marili za hrvatske pisce.

S druge strane, postoji slučaj Ljubiše Ristića, kazališnog redatelja koji pokušava preuzeti Krležin simbolički kapital kako bi obranio svoje ideje. Hvaleći Krležu i prikazujući sebe kao krležijanskog Jugoslavena, Ristić sugerira kako je i politika Slobodana Miloševića bila na istom krležijanskom tragu 'očuvanja jugoslavenstva'. Ilić primjećuje da se Ristićevi komentari neobično poklapaju s dolaskom Ivice Dačića na mjesto premijera i s ugroženom pozicijom Kokana Mladenovića na čelu Ateljea 212. U svemu tome, Krleža služi samo kao odskočna daska da bi Ristić pokazao vjernost novom premijeru.  

Što zaključiti? Kao i kod brojnih drugih pisaca, Krležinom liku i djelu se pridaju ideološka značenja koja nemaju veze s konkretnom osobom i tekstovima, nego više govore o namjerama samih tumača. Činjenica što se Krležino ime istovremeno veže uz simbol hrvatstva kao i uz lik Slobodana Miloševića pokazuje koliko to ideološko tumačenje Krleže može biti apsurdno i pogrešno.

Ipak, nadamo se da je ovogodišnje održavanje Festivala 1 pisca iznjedrilo i suvislija tumačenja, kao i da je potaknulo beogradske čitatelje na ponovan susret s konkretnim Krležinim djelima.

izvor: Novosti
foto: Jonathan Harford

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu